Български хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКО

Месене на Хляб

Старозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Майсторът замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода.

Българският хлебар, който има икономическо образование, преди години е решил да изостави кариерата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си – месене на хляб.

Богданов казва, че традицията на домашно приготвения хляб почти изчезва от страната ни, заради което хлебарят се заинтересувал как да възстанови традицията в българските домакинства.

Майсторът внимателно подбира съставките, от които приготвя хляба. Хлебарят меси продукцията в своята фурна с мая, която също произвежда сам.

Тесто

„Хлябът приготвен с такава мая, аз я наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха" – споделя Богдан.

На Богданов му е отнело доста време докато постигне перфектната мая за замесване. Сега той само я поддържа при съхранение на подходяща температура и захранване по няколко пъти на ден.

В домашно приготвената мая е регистрирана бактерията лактобацилус бревис, която е обект на научен интерес. Микробиолог от Софийския университет Свети Климент Охридски дори е написал докторантурата си, изследвайки щамовете на маята.

Майсторът приготвя хляба в малката работилница Топла фурна в Стара Загора, която е много популярна в града на липите. Единственият помощник на Богданов е неговата майка Надя.

Хляб

От фурната излизат по 70 хляба всеки ден, като хлебарят се надява скоро бройката им да надвишава 100.

Старозагорецът споделя, че хубавият и вкусен хляб може да се и чуе, когато се разчупва коричката му.

Хлябът от Топлата фурна на Богдан се продава само опакован в хартия от чиста целулоза, за да диша и да се запазва по-дълго. Пакетът пък е привързан с канап на панделка като подарък.

Мечтата на Богдан е да създаде цяла верига от фурни, които предлагат домашно приготвен хляб с дива мая. Старозагорецът е амбициран до следващата година да обучи 1000 човека по приготвянето на хляба.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бетт
Бетт
01.02.2015 21:24
Браво! И аз редовно си меся хляб с квас, който сама отглеждам ;)
1
0
георгиева
георгиева
11.01.2015 14:15
все още има в България хора съкровища Дае жив и здрав този човек
5
0
13557
13557
15.10.2014 14:01
Браво!
10
0