Кулинарна употреба на спелта
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на спелта

Кулинарна употреба на спелта

Спелта със Спанак
Преносима помощна бамбукова маса-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
56.00 лв.
Виж ››

Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните. Въпреки че тази култура била позната още в Древен Египет, най-много находки, свързани с нея, могат да се открият в Европа. В Южен Кавказ дори има данни за спелта, датиращи от петото хилядолетие преди новата ера.

През миналия век почти навсякъде в света спелтата е заменена с обикновеното, хлебно жито. Това се обуславя от фактът, че спелтата не се поддава на никакви интервенции. За разлика от нея, добивите от жито могат да се увеличават с торене и генни модификации.

Днес мнозина отново обръщат поглед към спелтата. Тази култура е изключително чиста. Тя се отглежда без изкуствено торене и генни модификации.

В състава ѝ се откриват високо количество полезни хранителни вещества като въглехидрати, протеини, мазнини, фибри, минерални соли и витамини.

Спелта

Освен това глутенът в състава ѝ е с балансирано количество. Тя е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия.

Спелтата се използва при здравословното хранене. Водноразтворимите ѝ съставки улесняват бързото ѝ възприемане от организма. Всъщност, подобно усвояване е типично още само за течните храни.

Това от своя страна подпомага кръвообръщението, улеснява бъбречната дейност и пречиства организма. Спелтата се понася добре от тялото, като същевременно подобрява храносмилането.

От спелта се приготвят всякакви тестени изделия – хляб, макарони, спагети, пасти. От нея се произвеждат различни продукти като супи, каши, био кюфтета, мюсли и редица здравословни десерти.

Бисквити от Спелта

Хлябът от спелта е както здравословен, така и вкусен. Той се характеризира с интересен вкус и неописуем аромат. Някои го определят на запечено на скара сирене. Брашното от спелта пък може да се вложи във всички рецепти за сладки, торти и мъфини.

В кулинарията се използва и сварена спелта. С нея могат да се заменят картофите и ориза в основното ястие.

Малко известен е фактът, че освен да се яде, спелтата може и да се пие вместо кафе. За целта тя първо се препича, след което се сварява.

Друга използваема част от растението са люспите от спелта. Те имат приложение в промишленото производство. С тях се пълнят пълнеж на матраци и възглавници.

Използването им има обезболяващо действие, премахва болките в ставите и мускулите и облекчава коликите при новородените. Те не позволяват развиването на акари и заемат формата на тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати