Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Земеделец: Вносните плодове и зеленчуци са опасни

Земеделец: Вносните плодове и зеленчуци са опасни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Биозеленчуци

По-евтините плодове и зеленчуци, които са внос от чужбина, са много опасни за консумация, алармира председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов.

Според земеделеца вносните плодове и зеленчуци са пълни с опасни вещества, които са много по-вредни от Е-та, за които постоянно ни уведомяват да внимаваме.

Слави Трифонов съобщава пред вестник Стандарт, че от браншовите организации на овощарите, оранжерийните производители и производителите на зеленчуци в чужбина обработват продукцията си с химикали, за да издържат по-дълго.

Пазар за Зеленчуци

По данни на Националния съюз на градинарите в България близо 90% от плодовете и зеленчуците по родните пазари са внос, като много трудно може да се намери родно производство, макар че търговците се опитват да продават вносното като българско.

Голяма част от плодовете и зеленчуците се движат в сивия сектор, заради което не са проверявани, когато влизат в страната. Веществата, с които са третирани, са много опасни за здравето.

„Затова българите са забравили вкуса на свежите зеленчуци и плодове, които са откъснати вчера“ – коментира Слави Трифонов.

Според него има разлика между свеж и пресен зарзават и за здравето на хората е важно да консумират свежи плодове и зеленчуци.

Екзотчни Плодове

"След откъсването на плода или зеленчука в него започват да текат различни процеси, които намаляват полезните му свойства, а да не говорим за допълнителното третиране с препарати за по-дълга устойчивост. Докато стигнат до магазините, плодовете и зеленчуците от чужбина вече са престояли 15-20 дни" – заявява експерта пред Стандарт.

От Българската агенция по безопасност на храните коментират, че при проверките си са открили само зеленчуци, обработвани с парафин, но той се отмива, след като зеленчуците се измият.

Оцветители се ползват при мандарините и портокалите с търговска цел, защото, дори да са узрели, част от корта им остава зелена, допълват от БАБХ.

Производител на биоплодове обаче заявява, че ако българите знаят какво точно има във вносните плодове и зеленчуци никога не биха се докоснали до тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest