Д-р Гайдурков за яйцата

Яйце

Д-р Георги Гайдурков е сред най-нашумелите у нас нутрициолози и диетолози. Специалистът е коментирал многократно влиянието на различните хранителни продукти върху човешкото здраве. Какво обаче е мнението на Гайдурков за яйцата?

Експертът не отрича значимата роля на яйцето в пълноценното човешко хранене. Според него не съществува диетологична школа, която да не признава колко важно е яйцето за човека. Това, разбира се, не е случайно. Всеки знае, че яйцето е източник на необходимите за човека нутриенти в неподозирано синергичен и балансиран вид, с усвояемост до 97 %.

Най-полезната част от яйцето обаче е жълтъкът. По думите на лекаря, похапвайки това „златно топче“, ние можем да сме спокойни, че сме усвоили всичко, което ни трябва.

Даже храненето ни да не е особено балансирано, консумирайки жълтък, ние си набавяме всичко, което ни е липсвало, категоричен е медикът.

Според д-р Гайдурков жълтъкът е важен, тъй като увеличава добрия холестерол и подпомага процеси в тялото ни. Лекарят е на мнение още, че твърдението, че яйцето съдържа прекалено много калории изобщо не трябва да се взема под внимание, не само защото в днешно време вече не се обръща внимание на калориите, но и защото то има само 71 килокалории.

Яйца

Изброените дотук положителни качества се отнасят обаче само за суровия жълтък. По думите на нутрициолога, когато едно яйце премине през термична обработка, неговите отрицателни качества стават повече.

Сготвените яйца увеличават лошия холестерол, съдействат за скоротечна съдова склероза и причиняват други здравословни проблеми. Оттук идва и заблудата, че яйцата са вредни за здравето ни, обяснява д-р Гайдурков.

Според специалиста суровите жълтъци са сред най-древните допълващи храни за хората. Всеки сам трябва да прецени за себе си колко броя да похапва. Обикновено активните спортисти приемат по 5 жълтъка дневно, а останалите хора-по няколко броя на седмица.

Ясно е все пак, че суровите жълтъци не са по вкуса на всеки. Ето защо д-р Гайдурков препоръчва, ако непременно искаме да похапнем яйце, преминало през термична обработка, то поне да бъде рохко, а не твърдо сварено, както сме свикнали.

Рейтинг

5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Ламби
Ламби
19.02.2019 12:23
Само ще обобщя : Белтък само сварен а жълтъка само суров ! Така е правилно
0
0
ne6
ne6
09.04.2016 14:02
yes!
0
3
refab
refab
31.03.2016 22:53
Д-р Гайдурков в някаква степен е самозванец. Мисля че страда от вид окултизъм. Освен това взимал по 100 лв. при посещение, ми каза един мой познат, негов пациент.
9
10
Анелия
Анелия
20.03.2016 02:03
Храня се три години съобразно хранителния режим на д-р Гайдурков и съм изключително впечатлена. Първо - поддържа се здравословно и визуално прекрасно тегло, второ - кожата на лицето е чиста, гладка, красива и опъната, трето, а може би трябваше да е първо - перфектни здравословни показатели, всички стойности на изследванията ми са в средата на референтните граници, кръвно налягане - 110/75, силен имунитет, който води до избягване на всички вируси, грипове и настинки. Е, съчетано и с умерено спортуване и движение. А относно суровите жълтъци - преди да се извади жълтъкът цялото яйце се измива добре с препарат, по черупката не трябва да има никакви пукнатини и при счупването се внимава жълтъкът да е цял, като внимателно се отделя от белтъка. Салмонелата се намира по външната част на черупката и може и да се просмуче към ципата, за това внимателно се мие яйцето преди да се счупи. Като се извади жълтъкът цял няма как да е засегнат. Всеки ден изяждам по 4 сурови жълтъка. На мен ми харесват, но комуто са противни може да си ги приготвя като дресинг за салати - майонезен дресинг с горчица - два сурови жълтъка се разбиват със зехтин и една лъжичка чаена горчица. Чудесен е за зимна салата от настъргани целина, моркови, ряпа и една ябълка. Или пък в рецепта за домашен шоколад-какао, масло, мед и суров жълтък. Варианти има много.
14
12
Ъчо
Ъчо
19.03.2016 22:56
ЕЕЕЕЕЕЕЕЙ! Още един умник! Тези яйца хората ги ядят от хилядолетия сварени! Нещата са открити отдавна "докторе" иначе за Великден щяхме да ядем бъркани сурови яйца. Абе въобще по какво си доктор??? Право, психология или пък...
19
13
Мария
Мария
19.03.2016 17:52
От 4 сурови пъдпъдъчи яйца дъщеря ми се разболя от салмонелоза и лежа 5 дни в Инфекциозна болница.
13
5
petia
petia
26.05.2015 12:10
navsiakade pishe she e polezen beltaka toi kazva obratnoto ,spored nego samo plodove i zelenolistni da iadesh ,no koito ne e dobre s stomaxa ne moje da se xrani samo s plodove i zelenshuci.
2
5
Ваня
Ваня
01.08.2015 22:45
Препоръчват белтъка при диети за отслабване, защото засища и е нискокалоричната част от яйцето.
6
5
Нина
Нина
13.12.2014 18:23
При консумация на сурови яйца, човек може да се зарази от салмонела.
Различни специалисти твърдят различни неща относно консумацията на яйца, като това да не се ядат сурови - да се варят поне 10 минути преди консумация. Коя е истината2
26
9