gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Продават ни облъчени хранителни продукти

Продават ни облъчени хранителни продукти

Облъчени храни

Голяма част от родните производители и търговци съхраняват за по-дълго време хранителните продукти, след като са ги облъчили с йонизиращо лъчение, което спира тяхното естествено разваляне.

Голяма част от хранителните продукти са подлагани на това лъчение, за да може още в началото да се унищожат болестотворните организми, които причиняват мухлясването на храните.

Това може да удължава срока на годност на стоките, но притеснява потребителите за безопасността на храната, която купуват.

Йонизиращото лъчение се прилага при повечето плодове и зеленчуци, при сухите подправки, билковите чайове, брашното, боба, лещата, ориза, ядките, кафето, местните продукти, рибата и морските дарове.

Зеленчуците се облъчват още при покълването, за да бъдат предпазени от насекомите вредители. Най-често на такова лъчение са подложени картофите и различните видове лук.

Експертите по храните смятат, че подобно действие трябва да се отбелязва върху хранителните продукти, макар че изследвания показват, че лъчението няма вредно влияние върху организма.

Хранителна индустрия

Това че храната е облъчена не означава, че е замърсена или радиоактивна, успокояват специалистите. Макар че процедурата звучи доста стряскащо, консумацията на такива храни е безвредна, тъй като основната цел на облъчването е да гони вредителите и бактериите.

Йонизиращото лъчение се прилага чрез рентгенови лъчи, които могат дори да почистват продуктите. Технологията, с която то се прилага, е много скъпа.

В САЩ тази практика съществува от години, като чрез тази технология обработеното месо може да издържи до 5 години без да се разваля в хладилни условия. Привържениците на тази технология казват, че благодарение на нея не се изхвърля храна.

Заради загниващите ягоди през последните години тази технология навлезе и в България. От време на време през йонизиращото лъчение преминава и пилешкото месо.

При по-високи дози лъчение храните могат да изгубят полезните си витамини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати