Състав на яйцата

МаринаМарина
Джедай
156162
Яйце
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Яйцата са изключително полезни за здравето на човека, предимно за тези от нас, които не са алергични към белтъчините в тях.

Те съдържат много витамини и минерали. От витаминния състав се откриват витамин А, полезен за здравето на кожата и имунната система, витамин В2 и В12, които подпомагат енергийния метаболизъм, червени кръвни клетки и нервната система. В яйцата се съдържат още витамин В5, полезен и за психичното здраве на хората, витамин D, който, знаем, поддържа здрави кости и зъби, и витамин Е, който поддържа репродуктивната-, нервната система и мускулите.

Яйцата са богати на биотин, важен за кожата и косата, както и холин, който подпомага метаболизма на мазнините и функцията на черния дроб. Много ценно е и съдържанието на фолиева киселина у яйцата, което ги прави полезни за консумацията им от бременни жени. Това е така, защото витамин В9 подпомага образуването на кръвта и растежа на тъканите на ембриона.

Богати са и на йод, важен за функцията на щитовидната жлеза, желязо – за производството на червени кръвни клетки и преноса на кислород в тялото, фосфор, протеини и селен. Похапвайки редовно яйца, си доставяте и немалки количества омега-3 мастни киселини, важни за здравето на мозъка и зрението.

Яйцата се смятат за един от хранителните продукти, съдържащи най-много протеини, като едно средно тежко яйце от 44 грама съдържа 5.53 грама белтъци и само 63 калории. А съдържанието на мазнини идват главно от неговия жълтък, които се равняват на 9%.

Яйца

Холестеролът, откриващ се в яйцата, се равнява на 164 мг, ако яйцето тежи средно 44 грама. Специалисти са категорични, че наситените мазнини са в малки количества и отражението им върху общия холестерол е незначително.

Заради богатството и разнообразието на състваки се смята, че яйцата са много полезни за здравето на мускулите и мозъка. Също дават много енергия и поддържат здрава имунна система.

Има и изследвания, посочващи яйцата като средство за предпазване на сърдечно–съдовата система и очите. А благодарение на високото количество белтъчини яйцата са и средство за регулиране на телесното тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати