Да си направим домашен бекон

Домашен бекон

Често купуването на бекон излиза за солена сметка на потребителите. Въпреки множеството изисквания надали някой може да е сигурен в съдържащите се в него количества месо и вода, подобрители и консерванти, прибавяна при производството. Пълна гаранция за качеството на бекона можем да получим, само ако си го приготвим сами.

Беконът е сред най-трайните месни продукти, които се приготвят от свинско месо. За да го приготвите, то се сдобийте на първо място с един или два килограма свежо свинско месо. Най-добре е то да е от корема или, за шарен бекон, от долните ребра.

Едно от най-важните качества на месото за бекон са дебелината и твърдостта на сланината. Тя трябва да е твърда, бяла на цвят, със зърнеста структура. Мускулатурата на животното трябва да е равномерно прошарена.

Бутовете, които избираме за производството на бекон, се изрязват от животното на около 4 см пред бедрото. Парчетата трябва да се режат с едно теглене на ножа. Полученото трябва да е гладко. Осолява се със суха сол, като за 50 кг месо е нужна около 1.1 кг сол.

Джоланите се нареждат в предварително подготвено каче. Отгоре се притискат с дървена решетка и се заливат със саламура с концентрация 25 % сол, колкото да ги покрие. Имайте предвид, че на 10 кг месо е нужна 6 л саламура.

Бекон

Осоляването на месото става в хладно помещение при температура 3-4 градуса. Така беконът се оставя от 6 до 8 денонощия, след което се вади от саламурата и се оставя за отцеждане. Когато са напълно отцедени от саламурата, кожата се остъргва и се прави окачалка с канап за окачване.

Нареждат се в сушилня. Пушенето на месото трае 8 денонощия, при температура в помещението 25-30 градуса. Средно от 50 кг осолено свинско се получава 45-46 кг пушен бекон. Той се съхранява затворен плътно в торбички от платно и окачен на проветриво място.

Друг вариант за приготвянето на домашен бекон е следният: Месото, ако се налага, се обезкостява. Приготвя се смес за мариноване от 30 г сол, 10-30 г захар и около 10 г други подправки, както и 0.25 г до 1 г калиев нитрат (KN03), за 1 кг месо. С калиевия нитрат не трябва да се прекалява, тъй като в големи количества е отровен. Той убива бактериите в месото и запазва цвета му дълго време.

Подправките се смесват и втриват в месото. То се поставя в затворен съд или в пластмасов плик и се оставя на най-долния рафт на хладилника за около седмица. След това се измива добре в студена вода и се оставя да изсъхне на хладно до две седмици.

Редовно се преглежда. Ако на повърхността му се появи бяла прахообразна плесен, тя се отстранява с кърпа, напоена с оцет. Полученият бекон може и да се опуши, но в това състояние също е вкусен.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати