Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет рецепти за вкусни супи с паста

Пет рецепти за вкусни супи с паста

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Супа с паста

С наближаването на студените дни все по-изкушаващо става да си приготвим една вкусна и топла супа. Доказано е, че този вид храна носи изключително много витамини и минерали на тялото и организма. У нас има редица залегнали рецепти за приготвянето на различни супи.

Италианската култура обаче активно навлиза в народната ни традиция, като ни представя някои от вкусните си рецепти за супа с паста. В комбинация с нашенските зеленчуци се получава страхотна симбиоза от полезното и вкусното. Тук ще намерите пет рецепти за супи с паста.

Супа с червен боб и паста

Необходими продукти: 50 г дребна паста, 2 с.л. зехтин, 1 глава стар лук, 4 сушени чушки, 1 морков, 1 глава бяла ряпа, 200 г алабаш, малък корен целина, 400 г нарязани домати от консерва, 1 с.л. доматено пюре, 400 г червен боб, 2-3 стръка прясна целина, 1/2 връзка пресен магданоз, 1.5 л вода, сол и черен пипер

Супа с боб и паста

Начин на приготвяне: Лукът, сушените чушки, морковът, ряпата, алабашът и коренът целина се нарязва на дребно. Зехтинът се загрява в тенджера. Лукът се задушава в него за 5 минути. Добавят се кореноплодите, доматите от консерва, доматеното пюре и сушените чушки. Подправя се със сол и пипер. Налива се водата, разбърква се добре и се покрива с капак. Когато заври, температурата се намаля и варенето продължава 30 минути, докато всички зеленчуци омекнат.

Добавя пастата. Оставя се да ври още 7-9 минути без капак. Накрая се добавя и отцеденият червен боб. Супата се подправя с наситнените листа целина и магданоз. Оставя се да покъкри още 2-3 минути, след което се сваля от котлона.

Градинарска зеленчукова супа с паста

Необходими продукти: 200 г паста с формата на мида, 300 г броколи, 400 г зеле, 50 мл олио, 1 морков, 2 л. вода, лимонов сок, магданоз

Начин на приготвяне: Броколите, зелето и морковът се нарязват на ситно. Олиото се загрява в дълбока тенджера. Зеленчуците се задушават в него. Когато омекнат, се заливат с водата и се оставят да се варят на тих огън около 20 минути.

Овкусява се със сол, пипер и лимонов сок. Добавя се пастата и се доварява още 9-10 минути. Супата се поднася поръсена с наситнен магданоз.

Доматена супа с паста

Необходими продукти: 1 л настъргани домати, 3 с.л. зехтин, 400 г бял боб от консерва, 1 глава червен лук, 1 скилидка чесън, 200 мл сухо бяло вино, 4 с.л. маслини без костилки, 100 г дребна паста (макарони)

Супа

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещения зехтин за 3 минути. След това се налива виното и температурата се намалява. Оставя се още 3 минути на котлона. Прибавят се доматите и се разбърква. Продуктите се пренасят в тенджера. Долива се 1 л вода и се слага да заври. Когато това стане, се добавят бобът и нарязаните на кръгчета маслини. Вари се 10 минути, като от време на време се разбърква.

Макароните се сваряват във вряща подсолена вода до полуготовност, около 4 минути, след което се добавят в супата. Съдът се затваря с капак и се оставя за още 6 минути на котлона.

Пилешка супа с паста

Необходими продукти: 3 с.л. дребна паста, 6 пилешки бутчета, 3 с.л. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз, 1 морков, 1-2 стръка целина, 2 картофа, 1 л пилешки бульон, 200 г замразен грах, 6 парченца пармезан, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Част от зехтина се загрява и в него се запържва пилешкото до златисто. Беконът, картофите, морковът, лукът и целината се нарязват на малки кубчета и се пържат при непрестанно бъркане.

Зеленчуците се заливат с горещия бульон. Добавя се месото, подправя се със сол и пипер на вкус и се вари до готовност. След това бутчетата се вадят, добавя се грахът и пастата и се вари още 10 минути. Супата се разпределя в чинии. Във всяка се слага по едно бутче, парче пармезан, поръсва се с магданоз и се поднася.

Италианска супа с макарони

Необходими продукти: 200 г макарони, 20 г масло, 60 г кашкавал, 2 яйца, 1000 мл бульон зеленчуков, 30 г брашно тип 500, връзка магданоз

Начин на приготвяне: Зеленчуковият бульон се слага да зари, след което се прецежда. Слага се отново да ври. Отделно се прави запръжка от маслото и брашното, която се разрежда с бульона. В полученото се пускат натрошените макарони. Варят се около 20 минути. Подправят се черен пипер и сол на вкус. Супата се застройва с яйцата и лимоновия сок. Сервира се поръсена със супена лъжица настърган кашкавал и накъсан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest