Кафе всеки ден пази черния ни дроб

Пиене на Кафе

Кафето, без значение дали е с кофеин или без, подобрява работата на черния дроб. Това е становището на учените от Националния онкологичен институт в САЩ. Специалистите потвърждават, че горчивата напитка може да предотврати заболявания, които са свързани с черния дроб.

Консумацията всеки ден на кафе намалява риска от увеличаване на нивата на няколко ензима - алкална фосфатаза, аминотрансфераза, гама-глутаминтрансаминаза. Високите нива на тези ензими обикновено са признак за увреждане на черния дроб или друг здравословен проблем.

За изследването учените са използвали 27 783 души, които са били над 20 – годишни и редовно са употребявали кафе. Специалистите са взели кръвни проби от участниците и са установили, че тези, които ежедневно пият кафе, имат значително по-ниски нива на въпросните ензими.

Ръководителят на изследването Цян Сяо обяснява, че това проучване недвусмислено показва, че кафето допринася за правилното функциониране на черния дроб. За да стане ясно, обаче, коя съставка влияе по този начин на органа, са необходими още изследвания.

Кафе

Кафето има и други ползи върху организма. Изследвания показват, че кофеиновата напитка помага за ускоряването на метаболизма – само една-две чаши дневно, могат да бъдат от полза.

Освен това учени от университета в Южна Флорида и университета в Маями са установили, че редовното пиене на кафе има връзка с деменцията. Според учените, при хората, които изпиват средно по три чаши кафе на ден има по-малка опасност да заболеят от болестта на Алцхаймер.

Специалистите поясняват, че консумацията на ароматната напитка няма напълно да ни защити от болестта, но със сигурност ще намали опасността от отключването на заболяването.

За дамите кафето има и още една полза – намалява риска от депресия. Условието, обаче, е да се пие без никакви подсладители.

И макар че това не е точно полза за здравето, не бива да пренебрегваме факта, че да изпием по чаша кафе отдавна се е превърнало и в нарицателно да се видим на по чаша от ароматната напитка с любимите си хора.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати