Изложба представя историята на захарта и сладките изкушения

Локум

Атрактивната музейна експозиция Сладки пороци и спомени, която се откри на 24 октомври в архитектурно-географски комплекс Етър, ще представи историята на захарта и сладките изкушения от Горна Оряховица.

Изложбата е организирана от горнооряховския музей и ще гостува в габровския Етър до края на месец януари 2015 година по случай 50-годишния юбилей на архитектурно-географския комплекс.

Наскоро горнооряховският исторически музей отбеляза своята 100-годишнина, заради което реши да организира голямата експозиция.

Експозицията Сладки пороци и спомени е съставена от две мобилни колекции – Захар, кафе и сиe и 100 години споделени спомени, чиято цел е да представят историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица.

Захар

Горна Оряховица е един от българските градове, който с гордост може да се похвали със своят дългогодишен опит и запазени традиции в сферата на сладкарството.

Десетките експонати, които ще станат част от изложбата, са свързани, както с производството на различни сладкиши, така и с тяхното опаковане и различни методи на съхранение.

Сладки пороци и спомени ще представи продуктите на едни от първите производители на сладкиши в България – Обрешков, Захарна фабрика, Орбис и Братя Цветкови. Те са сред първите крупни производители на захар, боза и баклава в страната.

Боза

Запазените музейни експонати ще бъдат съпроводени с фотографии и документи, които описват търговските пътеки, които сладкарските фирми в миналото е било задължително да изминат, за да се продават на пазара.

Документираните данни ще разкажат как първият шоколад е дошъл в България чрез руснаците, а преди да се опита у нас се е смятало, че какаото служи само за аптекарски нужди.

Към юбилейната изложба ще бъдат представени и творби от съвременното изкуство на млади български артисти. Произведенията са били вдъхновени от любимите на българите локум, захар, вафли и бонбони.

Част от творбите на експозицията са наречени Суперлукче, Лимонови резанки и Едно Лукче ресто.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати