Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Отбелязваме Световния ден на пастата

Отбелязваме Световния ден на пастата

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Отбелязваме Световния ден на пастата

На 25-ти октомври се отбелязва Световния ден на пастата, която е една от най-любимите храни на милиони хора по цял свят. Макароните и другите италиански специалитети имат свой ден от 1995 година.

Световният ден на пастата се учредява от Конгреса на производителите на тестени изделия, който се е състоял в Рим през 1995 година. Тогава производителите решават да почетат италианските специалитети.

Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи - сушена паста и прясна паста.

Според статистическите данни за една година по цял свят се готвят 14 милиарда ястия от макаронени изделия.

Допитване в Италия е показало, че 44% от италианците хапват паста всеки ден. В италианската кухня от макаронени изделия могат да се приготвят всякакви ястия, дори и мусака.

Според някои източници за първи път макароните се появяват в Сицилия през 1154 година, но техниката им на производство е позната още на древните гърци и римляни, макар и не в познатия ни вид.

За най-популярната паста – Карбонара, се смята, че е създадена през XIX век от Карбонарите, които са били група от тайни революционери, борещи се за обединяването на Италия.

Някои документални сведения обаче смятат, че рецептата произлиза от семейство на въглищари.

В оригиналната рецепта на Карбонара макаронените изделия се смесват с яйца, свинско месо, черен пипер и сирене Пекорино. По-късно към рецептата са добавени чесън, лук, магданоз и сметана.

Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите към тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, която се консумира на различни места по света.

Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути в леко подсолена вода с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове.

Например добре познатият сос Песто се използва за спагетите, докато доматеният сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати