gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем шунка менте

Ядем шунка менте

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1301
Шунка

Шунката, която родни месопреработватели предлагат, масово е менте, тъй като не е произведена от сушеното месо на свински бут, а от различни разфасовки. В шунката дори се добавяло нерегламентирано желатин.

Българската шунка е много далеч от традиционния вкус на изсушено и обилно осолено месо от свински бут. Фирмите за колбаси у нас произвеждали деликатеса от различни разфасовки, като в него задължително добавяли желатин или друга съставка с консистенцията на нишесте.

В шунката ни са добавени и прословутите Е-та, като някои от производителите хитро не ги изписват върху етикета, за да може стоката да се продава.

Родната шунка е приготвена от различни парчета месо, които са слепени помежду си с желатин или друга подобна субстанция, която ще ги държи заедно. Така вкусът на колбаса прилича повече на най-обикновен салам, но се продава като шунка.

Собственик на фирма от месопреработвателния сектор признава пред вестник Всеки ден, че колбасът се произвежда по този начин заради по-високата цена на свинския бут.

Рулца от шунка

За да си спестят пари, месопреработвателите търсят алтернативни начини за приготвянето на месния деликатес, а накрая потърпевши, както винаги, се оказват потребителите.

Шунката се сглобява от евтини разфасовки на месо, а ако парчетата са много некачествени, те просто се смилат по-добре и отново влизат в употреба. След това към месото се добавя желатин, за да се получи познатата ни шунка.

Освен това изследвания показват, че колбасът е пълен с вода. Разследване по сигнал на организацията Активни потребители показа, че водното съдържание в някои марки шунка надвишава 80%. За сравнение в прясното свинско месо водното съдържание не трябва да надвишава 65%.

И въпреки редицата тестове, които доказват, че производителите злоупотребяват с добавената вода, все още няма наложен стандарт, който да налага санкции при регистрирано нарушение.

От организацията казва, че чрез съвременните технологии производителите могат да добавят различни фосфатни и нитратни соли, които да задържат водата в месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
02318
02318
16.02.2016 13:36
Hans българите може да са необразовани и овцедушни, ама който си има село, яде по-добра храна от немците..
0
0
Ханс
Ханс
19.11.2015 14:49
Нормално е за България, българите да не се сравняват с немците, българите са хора с по ниско качество и няма нищо чудно да ядат по долнопробна храна от немците
2
2
рени
рени
28.10.2014 20:26
Нормално.Някой учудва ли се?
7
0