Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни плънки за тортелини

Вкусни плънки за тортелини

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Тортелини

Тортелините представляват паста на вързопчета, пълна с плънка. В родината им Италия тази плънка е най-често комбинация от спанак и местното сирене рикота. В различните региони на страната, както и в различните държави, съществуват множество различни и вкусни плънки за тортелини.

Тортелините се приготвят по един и същи начин, докато вариантите за плънките са много. Ето как да си приготвите тортелини:

Необходими продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 с.л. сол

Начин на приготвяне: Брашното се пресява и посолява. В средата му се оформя кладенче. Добавят се яйцата и се разбиват с вилица. Омесва се меко и еластично тесто и се покрива с кърпа. Оставя се да си почине за около 20-30 минути. След това се разточва и нарязва на квадратчета. Във всяко едно се слага плънка и се затваря по диагонал. Получените триъгълничета се варят в кипяща вода с олио и сол, докато изплуват.

Ето няколко идеи за плънка:

Плънка с кайма

Тортелини със спанак

Необходими продукти: 400 г телешко месо, 100 г сланина, 1 глава кромид лук, сол, черен пипер, 1/2 с.л. вода

Начин на приготвяне: Лукът се реже на ситно и се накисва във вода за 1 час. Отцежда се и се смесва със сланината. Подправя се на вкус и се пасира на кайма.

Плънка от спанак, чесън и сирена

Необходими продукти: 250 г спанак, 250 г сирене рикота, 50 г сирене пармезан, 20 г сушени домати, 1 скилидка чесън, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне: Доматите и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Спанакът се измива и отцежда. Прибавя се към доматите и чесъна. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Полученото се прехвърля в купа и се оставя да изстине. Когато това стане, към нея се добавят сиренето рикота, яйцето и настърганото сирене пармезан.

Плънка с пармезан

Необходими продукти: 200 г сметана, 200 г пармезан, 4 листа желатин, сол, пипер, шунка, балсамов оцет

Начин на приготвяне: Заквасената сметана се затопля. Към нея се добавят пармезанът и желатиновите листа, размекнати в студена вода. Плънката се изстудява предварително в хладилника, като ѝ се добавят останалите съставки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Тортелините също са предизвикателство за мен. На паара се предлагат и полуфабрикати, но аз искам лично да ги приготвя.
0
0