Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим мармалад от мушмули

Да си направим мармалад от мушмули

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
мармалад от мушмули

Плодовете на мушмулата достигат своята зрялост през септември. Интересното е, че остават на дървото дори след окапването на листата, до края на ноември. Представляват кафяво-зеленикави, подобни на кълбета топчета. На върховете им има остатък от чашката. Притежават сладко-тръпчив вкус и семена, твърди като костилка.

Най-подходящите месеци за бране на мушмули са септември и октомври. В началото са доста твърди, но с времето стават меки и ароматни. Лесно се нараняват, поради което трябва да се берат внимателно. Ако се берат преди първата слана, се оставят в сандъчета или касетки на дебели пластове. Така се съхраняват на хладно и проветриво място. Годни са до два месеца след брането.

След брането следва период на доузряване. През него мушмулите често се проверяват, като силно омекналите и смачкани плодове веднага се консумират или премахват. Ако се оставят, те плесенясват и повреждат останалите.

Ако мушмулите се берат след няколко слани, плодовете често изсъхват, спаружват се и стават негодни за консумация. При подобно бране след слана те вече са омекнали и трябва веднага да се консумират или преработят, тъй като са нетрайни и загниват.

Подобно на много плодове, мушмулите се консумират предимно сурови. Когато разполагате с големи количества обаче, най-доброто решение да запазите техния неповторим вкус за по-дълго е приготвянето на мармалад. Ето как да си го приготвите:

Мармалад от мушмули

Необходими продукти: 3 кг омекнали мушмули, 1 кг захар

Начин на приготвяне: Плодовете се заливат с малко вода и се слагат на котлона да се задушат. За да омекнат напълно, е най-добре да се претрият през сито или гевгир.

Кашата от мушмули се оставя да поври за известно време. Добавя и се захарта, след което се вари, докато при прокарване на бъркалката не започне да се образува бразда на дъното на тавата.

Мармаладът от мушмули се разсипва топъл в предварително затоплени буркани. Така се оставя да изстине напълно, след което се затварят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest