Днес е Световният ден на веганите

Веган
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Днес честваме Световния ден на веганите. Веганите са хора, които не само че не консумират никакви животински продукти, но изцяло отхвърлят тяхната употреба и в бита си.

В своите разбирания веганите са много по-строги и от вегетарианците и отказват да използват продукти, които може да са косвено свързани с животните.

За първи път Денят на веганите се чества на 1-ви ноември 1994 година. Инициатор на празника е Веганската общност Vegan Society, която отбелязва своята шейсет годишнина.

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън. Той избира да бъде вегетарианец, когато е само на 14 години, а на 30-годишна възраст вече е веган. Уотсън доживява до 95 години.

Вегани

Защо хората избират да станат вегани? Една от причините тези лица да се откажат от млякото, яйцата, изделията от животинския произход (кожа, коприна, вълна и други), пчелния мед (при най-заклетите вегани), изделията с животински съставки (глицерин, желатин), някои видове захар и козметика, тествана върху животни, е тяхното желание да не причиняват никаква вреда на животните.

Други пък предприемат тази крайна мярка, тъй като се интересуват живо за здравето си и отказват да консумират храни, които са вредни. Немалко хора прибягват до веганството и по чисто егоистични причини-факт е, че с този режим на хранене се отслабва качествено, понеже организмът се пречиства от токсини.

Вегански рецепти

На днешния ден се организират различни инициативи, свързани с веганството. Веганите по целия свят се опитват да покажат на останалата част от човечеството колко е важно хората да пият чиста вода, да се изхранват от плодородна земя и да не убиват животни, тъй като всяко живо същество има своето място под слънцето.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Б.Кунчев
Б.Кунчев
06.03.2015 16:33
всичко крайно просто е крайно
0
0
чичо петко
чичо петко
02.11.2014 18:42
кретени!
0
0