gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Ананас джудже в саксия

Ананас джудже в саксия

Ананас джудже
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Ананасът джудже е едно прекрасно стайно растение. Той е подходяща украса за всеки перваз.

Всъщност повечето от видовете ананаси могат да се отглеждат в дома, но само докато са малки. За разлика от тях ананасът-джудже е подходящо растение за целогодишно отглеждане у дома, тъй като листата му стигат до едва 40 см дължина.

Един от основните фактори, от които зависи развитието на ананаса джудже, е мястото. За да цъфне и да даде плод, му е нужна силна светлина и то по минимум 4 часа на ден. Поради това е най-добре да се отглежда до прозореца.

Ако не получи достатъчно светлина, листата му се обезцветяват. Освен това е добре често да се изнася на балкона, за да подиша свеж въздух.

Температурата в помещението също трябва да се регулира. През лятото не трябва да надвишава 20 градуса, а през зимата не трябва да пада под 15 градуса. Най-добре е на растението да се осигурят постоянни градуси.

Тъй като ананасът джудже е декоративно растение, то изисква добре наторена почва. Най-добре е да се смесят равни количества торф, пясък, обикновена почва и оборски тор. Пръстта не трябва да се натъпква. Тя трябва да е рохка, за да може да се дренира добре. Тори се на всеки две седмици.

Ананас в саксия

Декоративният ананас се полива с топла вода, но не прекалено често. През летния сезон листата му се навлажняват периодично. По време на цъфтежа вода се налива само в подложката на съда.

Ананасът-джудже се размножава чрез коренови кленове. Те се разделят внимателно и се засаждат на новото място. Другият вариант за размножаване е чрез върхови калеми. За целта през топлия период от годината се ползва плод с добре развит върхов филиз.

Той се отрязва заедно с 2-3 см от плода и се натрива добре с прах от дървени въглища. Когато засъхне, калемът се поставя в смес от торф и пясък и се покрива. Когато се появят новите корени, растението се премества в саксия. По този начин растението ще цъфне след 3–4 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати