Обелки от домати заменят синтетиката в консервите

Обелки от домати заменят синтетиката в консервите

Домати
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

При консервирането на домати остатъчните продукти под формата на тонове обелки от домати доскоро се изхвърляха. Учените обаче най-накрая намериха ефективно тяхно приложение.

Реално на Земята всяка секунда се произвеждат 4 тона домати. За година общото производство възлиза на главозамайващите 145 милиона тона. Отпадъците, под формата на семки, фибри и кожа са около 2.2 процента от домата.

Първенец е Италия, където годишно отпадъците са над 100 000 тона. Цената за преработката им е 4 евро за тон. Обикновено отпадъчните продукти се използват за производството на биогаз или за храна на животните.

От две години насам учени от Парма разработват проект, финансиран от Европейския съюз. Той е на стойност 800 000 евро и цели да наложи употребата на обелки от домати вместо тази на синтетичните лакове и смоли в облепването на консервните кутии.

Идеята е възможна благодарение на съдържащият се в обелките на зеленчука кутин. От това вещество се произвежда специфичен биолак, който ще се използва за покриване на външните и вътрешни повърхности на металните консерви.

Консерви

До момента за облепване на консервните кутии се използват главно полимери и смоли. В тях се съдържа бисфенол А - вещество, забранено в редица страни при производството на биберони. От 2015 година предстои да се забрани и за използване във всички съдове за храни.

Всичко това се налага заради способността му да преминава от тях в самите хранителни продукти. А това изисква спешното намиране на негова безвредна алтернатива. Именно тук се включват обелките от червения домат.

Отговорник на проекта е доктор Анджела Монтанари. Тя твърди, че процесът на обработка и превръщане на тези обелки в лакове няма да е скъпа процедура. Ако проектът върви със същата успеваемост, както до момента, консервени кутии с доматено покритие ще могат да бъдат пуснати на пазара най-късно след две години.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати