Розовият чесън защитава храната от плесени

Розовият чесън защитава храната от плесени

Розов чесън

Чесънът или чесновият лук представлява многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови. Видът се среща само култивиран. Смята се, че е получен в резултат на културна селекция преди десетилетия. Най-често се консумира подземната складираща структура, наречена глава. Чесновата глава се състои от дузина или повече отделни скилидки. Именно този вид чесън е с розово оцветяване.

Екип от учени работи над нов проект за извличане на екстракт от розовия чесън, отглеждан в град Куенка. Установено е, че именно този вид чесън притежава антиоксидантни и противоплесенни свойства. Именно те могат да се използват като естествени фунгициди в хранителните опаковки, тъй като унищожава плесените в хранителните продукти.

Свойствата на чесъна били известни още на шумерите. Те го използвали в кулинарията и медицината.

През последните десетилетия множество проучвания доказаха неговите безспорни антиоксидантни, противовъзпалителни и пречистващи свойства. Днес той е традиционна подправка и продукт в много страни. Използва се суров и термично обработен. С него се лекуват редица болести - сърдечно-съдови и ракови.

В наши дни Китай осигурява 84% от световната продукция на чесън. За Европейския съюз най-голям производител е Испания.

Плесени

Розовият чесън от град Куенка е известен по целия свят. Той има характерен цвят, силна специфична миризма и стимулиращ, пикантен вкус.

Предстои влагането на активните вещества от него, с изразени противоплесенни свойства в полимери, в хранително-вкусовата индустрия за пакетиране. Така животът и срокът на годност на храните ще се увеличат значително.

Освен това ще са биологично чисти. За да се стимулира производството на тази култура, е необходимо да се предоставят нови възможности за употребата му. Именно с тази цел се провеждат все по-мащабни опити за използването му в различни аспекти на промишлеността.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати