gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Чесън
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
11.00 лв.
Виж ››

Консумацията на чесън два пъти на седмица може да ни предпази от рак на белите дробове, пише на своите страници вестник „Дейли мейл“.

Изводът е направен от учени, които работят в Център по контрол и профилактика на заболяванията в Цзянс, Китай, а резултатите от проучването са публикувани в списанието Cancer Prevention Research.

Смята се, че хората, които добавят в менюто си чесън, имат с 44 на сто по-малък риск от развитие на коварното и тежко заболяване.

Според данни пушенето предизвиква рак на белия дроб в почти 80 на сто от случите, но и тук чесънът се оказва полезен. При пушачите консумацията на ароматния зеленчук ще понижи опасността от рак на белия дроб с 30 на сто.

За своето изследване китайските специалисти са използвали 4 500 здрави доброволци и над 1400 болни от рак пациенти. Част от проучването включвало въпроси към участниците свързани с хранителните им навици и начина им на живот.

Основните въпроси на учените са били по какъв начин консумират чесъна и дали пушат.

Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Резултатите са красноречиви – при онези, които похапват чесън поне два пъти в седмицата, има много по-малка опасност да се разболеят от белодробен рак, дори и да са пушачи.

В ароматния зеленчук се съдържа веществото алицин – съединението има антибактериално действие. Чесънът е ефикасен при много състояния – добре известно е, че се бори с грипа и настинките, помага при кашлица и др.

Ако е сварен или е накиснат във вода, чесънът може да бъде изключително полезен и при възпаления в организма – има антиоксидантно действие.

Минали изследвания потвърждават, че чесънът и съставките, които се съдържат в него, могат да ни предпазят от много белодробни заболявания.

Проучвания сочат още, че чесънът може да ни предпази дори и от рак на дебелото черво, като според резултатите от изследванията, зеленчукът снижава опасността с една трета. Специалисти от университета Емори, САЩ, са открили още, че чесънът помага и за проблеми със сърцето.

Учените смятат, че основната причина се крие в съединението диалил трисулфид, което успява да защити тъканта на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати