Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шоколадът бъка от хлебарки

Шоколадът бъка от хлебарки

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Шоколад

Шоколадът е слабост на малки и големи. За съжаление на всички любители на сладкото изкушение обаче се появи потресаваща новина.

Според американски учени шоколадът съдържа частици от хлебарки. Нещо повече - по думите на специалистите алергията на хората, които смятат, че имат непоносимост към лакомството, се дължи именно на този факт, предават западни издания.

Обикновено потребителите си мислят, че са алергични към какаовите зърна в шоколада или към някоя друга от официалните му съставки. Много малко от тях предполагат, че може да имат непоносимост към частиците от хлебарки, намиращи се в шоколадовото изделие, обясняват американските специалисти.

За алергията към хлебарки се заговаря през миналия век. През 1959 година започват да се правят и първите тестове за необичайното състояние. В последствие става ясно, че хората могат да бъдат избавени от тази чувствителност с помощта на инжекции, съдържащи малки дози от материал на хлебарки.

След като провели проучване, учените установили, че различните раздразнения при хората са причинени от частици от хлебарки, намерени в анализираните от тях шоколадови партиди. Резултатите на изследването сочат, че в 100 грама шоколад има около 60 частички от ужасните насекоми.

Хлебарки

За щастие това количество не повлиява на хората, които нямат алергии. За останалите обаче похапването на сладкото изкушения се превръща в сериозно препятствие и то основно заради екскрементите на хлебарките, към които е непоносимостта.

Няма ли как да се избегне това? За жалост, експертите са категорични, че какаовите зърна трудно биха могли да бъдат предпазени от насекоми, тъй като буболечките ги нападали още във фермите.

Според специалистите предотвратяването на тяхното нашествие е възможно, в случай че се използват пестициди.

Това обаче е много по-опасно за здравето на хората, отколкото поглъщането на частици от хлебарки, обясняват учените.

Според алерголозите тази новина не трябва да ни притеснява чак толкова. Те обясняват още, че шоколадът съвсем не е единствената храна, съдържаща буболечки. Частици от хлебарки има и в редица други продукти, включително във фъстъчено масло, макарони, сирене, пшеница, плодове, зеленчуци и пуканки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest