gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Африкански сом измества шарана този Никулден

Африкански сом измества шарана този Никулден

Шарани

Африканският сом, който се развъжда в Пазарджишко или е внос от Турция, е започнал постепенно да измества традиционния шаран за никулденската трапеза.

Наблюденията на рибния пазар през последните години показват, че потребителите у нас стават все по-склонни да нарушат традицията за Никулден, като вместо шаран приготвят друг вид риба за празника.

Африканските сомове заливат родните пазари, а клиентите ги предпочитат, защото тяхната цена на килограм е само с около 2 лева по-висока от тази на шарана, която непрестанно расте, а в дните около Никулден традиционната риба става почти непостижима за българите.

Тази година на шарана ще съперничат и пъстървите, чието търсене не спира да расте. Те също стават все по-предпочитани за никулденската трапеза, тъй като са по-евтини.

Шаран

Аквафермите у нас традиционно развъждат предимно риби от семейство Шаранови и Пъстървови, но през последните години са обогатили продукцията си и с африканския сом заради еврофинансирането, което повечето производители получават.

Най-голямата българска ферма за африкански сом се намира в Пазарджик, а голяма част от този вид риба на пазара е внос от Турция. Производителите от Пазарджишко казват, че само за 4 месеца сомът стига тегло от 2 килограма и е напълно готов за продажба.

Кулинари обаче добавят, че от него се изхвърлят кости, кожа и перки, повече отколкото при шарана и при пъстървата. Неприятната процедура по чистене може да се пропусне, ако си купите готово филе, чиято цена е доста висока – около 15 лева за килограм.

Сом

Африканският сом може да се приготвя с орехи и ориз, но не е подходящ за пълнене като шарана. Обезкостеният сом може да се подреди на филенца в тава, след което да се залее с плънка и да се опече, съветват готвачи.

Само месец преди един от най-големите български празници – Никулден, проверки показват, че рядко можем да си купим прясна риба у нас, въпреки че продавачите ни я предлагат като такава.

Специалисти разкриват, че продаваната като прясно уловена риба по няколко пъти е била замразявана и размразявана отново от търговците, за да не се изхвърля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати