gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Чиста и свежа храна с микрофермерство

Чиста и свежа храна с микрофермерство

Микрофермерство
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Преди години нашите баби и дядовци са яли само екологично чиста храна. Това е било най-вече заради факта, че тази храна е изминавала само пътя от градината до трапезата. Днес този път може да достигне до 50 хиляди километра. Това разбира се не е никак здравословно. При дългото пътуване хранителните продукти се отделят високи нива въглероден диоксид, най-вече при доставките със самолет.

Дългият път, който преминава храната, докато стигне до нашата трапеза, занижава драстично количеството на продуктите. Техният външен вид се влошава и за да бъде подобрен, в тях се влагат редица вредни за човешкия организъм химикали. И след преминаване през всички възможни прекупвачи в крайна сметка за производителя остава минималната печалба, а за купувача – негодната стока.

Проблемът с качеството на храната е глобален. Поради това отдавна редица специалисти търсят начини да се справят с него. Една от най-добрите алтернативи е микрофермерството. За момента то намира широко приложение само в Англия.

Микрофермерството е начин за задоволяване на определените нужди от продукти на хората от съседния регион с екологично чисти продукти. Така те няма да се замърсяват при транспортирането и могат да се закупят директно от съответния производител на плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и други.

Градина

Основното следствие от прилагането на микрофермерството е чистата храна. Освен това е и по-евтино от биохраните в магазина. Доказано то може да осигури чиста храна в радиус до 30 км.

При микрофермерството производителят може да си позволи да обработва продукцията с натурални торове, но без пестициди. Освен това те често се берат в деня, в който се доставят. Също така подобен тип производство дава и възможността местата, на които се отглеждат зеленчуците, да се сменят, както изисква естественото зеленчукопроизводството.

Разбира се, подобно локалното фермерство има и своите недостатъци. При него клиентът може да разчита само на сезонните зеленчуци. Факт е обаче, че е хиляди пъти по-здравословно от традиционните начини за сдобиване от магазина - плодове и зеленчуци с неясен произходи и качество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати