Необикновена бяла ягода отглеждат в Холандия

Бяла Ягода
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Фермери в Холандия отглеждат необикновена бяла ягода с вкус на ананас. Ягодата е много по-малка от познатия ни червен сорт и има дребни червени семчици по цялата си повърхност.

Екзотичната ягода е открита в Южна Америка в диво състояние, а холандските фермери са я спасили от пълното ѝ изчезване. Сортът е наречен Pineberries, което на английски е съчетание между думите ананас и ягода.

В началото необикновеният плод е зелен, а след узряването си започва да побелява и придобива силния аромат на ананаса. Въпреки това южноамериканския плод прилича на познатата ни червена ягода.

Белият сорт обаче е по-дребен, а на вкус е сладко-кисела и е по-сочна от обикновената ягода. Размерите на бялата ягода са между 15 и 33 милиметра.

Холандската ферма, която ги оглежда, е Бекърс берис, като фермерите съобщават, че култивират необикновения сорт от 11 години.

Смята се, че белите ягоди са хибрид между южноамериканската ягода Fragaria chiloensis, която се среща в някои диви местности на Чили, и северноамериканското червено изкушение Fragaria virginiana.

Съгласно своя биологичен произход те са идентични с обикновените ягоди и принадлежат на един и същи вид Fragaria Ananassa.

Ягодите могат да се ядат пресни, сервирани с кисело мляко или сладолед, да се използват за украса на десерти и напитки.

Необикновеният сорт е пуснат за първи път на пазара от британската верига супермаркети Waitrose. Това не е първият случай, когато Waitrose изненадва своите клиенти с необичайни ягоди.

През 2008 години търговската верига пусна в продажба т. нар. strasberri - хибрид между ягоди и малини. А 2 години по-късно по време на тенис турнира Уимбълдън Waitrose предложи на клиентите си колбас с вкус на ягоди.

За първи път бялата ягода се е появила в Европа през XVIII век, но към днешна дата тя е застрашена от изчезване. Заради странния си вид те често се асоциират с ягодите от филма Алиса в страната на чудесата на режисьора Тим Бъртън.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати