Първи стъпки към по-здравословно готвене
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Първи стъпки към по-здравословно готвене

Първи стъпки към по-здравословно готвене

Здравословно готвене

Храната е жизнено необходима за поддържане живота на всеки организъм, но не бива да се забравя, че тя може да е и отрова. Правилният подбор на хранителни продукти, здравословното им приготвяне и умело съчетание са гаранция за добро здраве.

Увеличава се броят на хората, които са поддръжници на полезното хранене. Все още обаче голяма част от тях остават с убеждението, че това не е лесно постижимо и излиза доста скъпо.

Истината е, че само с няколко прости трика храната може да бъде вкусна и здравословна, и то без да се налага да се променя индивидуалната техника на приготвяне.

Здравословното готвене не е трудно, подчертават специалистите в областта. Те препоръчват в началото да се започне с леки промени в начина на приготвяне на храната, с постепенно включване на по-разнообразни и полезни продукти и подправки.

Започнете с използването на по-малки количества мазнина. Предпочитайте да готвите с чиста вода или бульон вместо с маслото. А ако искате вашите пържоли да придобият кафеникавия загар, то запържете ги първо с малко спрей за готвене, след което можете да добавите малко вода или отново бульон, които ще ги запазят сочни и вкусни.

Здравословно хранене

Много специалисти не спират да препоръчват да се избягва консумацията на много червено месо. Опитайте да го замените с пуешко. То е по-малко калорично, по-здравословно, както и изключително вкусно.

Редица изследвания и коментари споделят риска от консумацията на полуфабрикати. Те, освен че се приготвят с повече мазнини, захари, натрий и редица консерванти, са изключително нездравословни и опасни за здравето.

Използвайте във вашите рецепти повече зеленчуци, а за десерт предпочитайте плодове. Наблягайте на сезонните такива, които няма да натоварят бюджета ви.

Не се страхувайте да експериментирате, а се наслаждавайте на готвенето и новите рецепти, които ви дават възможност за здравословно меню всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати