Слаба година за винопроизводителите отчитат в Сандански

Вино

Тази година лозарите от Санданско отчитат по-големи загуби от обикновено и заявяват, че 2014-та ще е изключително слаба за родното винопроизводство.

Някои от производителите в региона дори заявиха, че загубите им са от порядъка на 80%, което ги кара да се откажат от земеделието за в бъдеще, предаде News7.

Родните лозари смятат, че лошите климатични условия тази година са довели до слабата реколта. Дъждовете, освен че са унищожили голяма част от насажденията, са довели и до много болести по лозята.

Семейството на Огнян Котев отглежда 30 декара лозя. Заради неблагоприятната година вместо очакваните 24 тона грозде са събрани едва 10 и то с недобро качество.

По-ниско качественото грозде трудно е намирало купувачи, заради което лозарите в региона не очакват големи печалби тази година. По-големите производители разчитат на миналогодишни запаси, за да не обявят фалит.

Изба

Захарността на гроздето също сериозно е паднала през тази година и се наложи добавянето на захар да бъде официално разрешено за винопроизводителите.

Междувременно в Пловдив подготвят Дните на младото вино, което тази година ще се проведе в Стария град от 28 до 30 ноември.

На шестото по ред изложение на млади български вина посетителите ще могат да се насладят на последната реколта на 23 винарски изби.

Дегустациите ще са съпроводени и с лекции, посветени на виното и туризма, както и с актуална информация за производителите.

Откриването ще бъде на 28 ноември от 14 часа, като ще бъде организирано шествие, което ще премине през цялата главна улица на Пловдив и ще стигне до Стария град.

Фестивалът на младото вино ще е съпроводен с Вечер на майсторите на вино, на която ще се раздадат награди за най-добрите бели, червени вина и розета.

Цените на билетите остават същите като миналата година. С билет от 3 лева посетителите ще имат правото на 12 дегустации, а с билет от 5 лева – 8 жетона за дегустации плюс специална рекламна чаша.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати