Най-доброто уиски в света е японско
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-доброто уиски в света е японско

Най-доброто уиски в света е японско

Уиски

Японското уиски Yamazaki е обявено за най-доброто в света, пише изданието Дейли мейл. Британското издание смята, че изборът на японското питие за най-доброто вероятно е доста унизителен за шотландците.

Оказва се дори, че нито едно шотландско уиски не присъства в челната петица.

Японското уиски е удостоено с честта да влезе в справочника Whisky Bible (Библия на уискито) на Джим Мъри – той описва победителя Yamazaki Single Malt Cherry Cask 2013 като истинско произведение, на което му липсва нещо съвсем малко, за да се нарече гениално.

Библия на уискито се издава за десета поредна година – това е справочник, в който има над 4500 различни видове бърбън, уиски и пр., които се оценяват от Джим Мъри по 100-точкова система.

Справочникът излиза в джобен формат и струва 20 долара или 13 паунда във Великобритания. В интернет не може да бъде намерен. Оценките, които се публикуват в справочника, след това се цитират в най-различни сайтове, други справочници и блогове.

Това е и причината Мъри да всява истински страх в производителите на напитките. Всички коментари, които прави, са конкретни – има доста случаи, в които Мъри оценява някое по-евтино уиски като по-добро от друго, което е скъпо и от луксозна марка.

Оценките на Мъри са ориентир за пазара на уиски, който е пълен с хиляди производители и марки, които непрекъснато пускат нови видове на своите питиета. Джим Мъри е работил в продължение на 13 години в английски вестници, където също е пишел по тази тема.

След това той решава да се отдаде изцяло на уискито и започва да списва справочника.

Мъри оценява уискито по четири компонента – какъв аромат има, какъв вкус притежава, след това оценява послевкусът и баланса на питието. За всеки от своите компоненти Мъри дава оценка, която е до 25 точки, след което сборува точките и така се получава общата оценка за уискито.

Yamzaki е дестилационна фабрика, която датира още от 1923 година – това я прави и най-старата в Япония. Мъри е дал на питието цели 97.5 точки, като твърди, че напитката има дързък вкус, а после вкусът е определен като светлина с подигравателна подправка.

Мъри пише още, че тазгодишните резултати и висотата, която е достигнала японското уиски, трябва да притесни до известна степен шотландците. Според него се забелязва възход в чуждестранните напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати