Как да обелим нар

Нар

Нарът е сред най-ценените плодове, най-вече заради своите здравословни и вкусови качества. Когато решим да похапнем от вкусния плод обаче, със сигурност всеки от нас се е сблъсквал с трудната задача да извади плода от кората му.

Първата ни задача, когато избираме нар, е да се уверим, че е добре узрял. Това се обуславя от факта, че за разлика от другите плодове, веднъж откъснат, той не продължава да зрее, а бавно изсъхва.

Именно за да бъдат предпазени деликатните зрънца, кората му е твърда и жилава. Отвътре пък плодът е разделен на сектори, наподобяващи пчелна пита.

Избраният нар трябва да е колкото се може по-свеж. Той трябва да е тежък спрямо размера си. Това означава, че има много сок в зърната. Плодовете с петна или драскотини също са приемливи, стига да нямат цепнатини или спуквания в дълбочина. Формата и цветът не са от особено значение.

Как да обелим нар?

Способите за премахване на кората на нара са няколко. Най-ефективният начин за момента е „подводната” техника. Чрез нея се избягват петната и позволява всички зрънца да се съберат.

Сок от Нар

За беленето на нара са необходими голяма купа с вода, остър нож и гевгир. Първо от плода се премахва коронката, която се изхвърля. С ножа се правят няколко плитки вертикални прореза по кората, подобно на беленето на портокал.

Нарът се потапя в купа. С ръце се разчупва кората през прорезите, под нивото на водата. Полученото е маса от плодчета, кора и белезникава мембрана. С пръсти се освобождават зрънцата от всяко парче кора.

Те ще потънат на дъното, докато останалите частички ще плуват на повърхността. Кората и ципите се обират от повърхността. Зрънцата пък се отцеждат от водата.

Другият начин да се обели нарът, е като много внимателно се опише кръг с ножа в горната част на плода. Капачето се маха и с нож внимателно се правят прорези на кората.

Плодът се разтваря леко над купа или чиния. Зърната, които се ронят при разтварянето, падат вътре. След това кората се премахва много лесно с ръка.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати