Трите идеални есенни зеленчука

Зеле

За да не се притеснявате от липса на витамини през есента, заложете на трите най-полезни есенни зеленчука, съветват френски специалисти по храненето.

Първият от тях е зелето. Според прочутия пътешественик Джеймс Кук то е безценно, защото няколко пъти го е спасявало от скорбут. Това се е получавало заради високото ниво на витамин С, който пази от простуди и инфекции.

Колкото и да стои в хладилника, зелето няма да загуби витамините си, защото в него има чиста аскорбинова киселина. В листата му има и редкия витамин U, който помага при язва и гастрит.

Цвекло

Само 100 г кисело зеле дневно ще осигури на тялото ви необходимото количество витамин С. Киселото зеле не губи своя витамин С и дори е по-полезно в това отношение от прясното.

Следва червеното цвекло. Европейците години наред слагали в салатите листата на цвеклото и изхвърляли корена, който е най-вкусен.

Той съдържа голямо количество витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата, косата и ноктите.

Освен това в цвеклото има витамин С, витамин А и незаменими аминокиселини, цинк, йод и желязо.

Чушки

Настъргано, то е идеално за салата, но е много вкусно и варено, след това обелено и нарязано във вид на гарнитура.

Освен това сокът от варено цвекло замества идеално капките за нос, а водата, в която се е варило, помага при изгаряния и пъпки.

Дойде ред и на третия полезен есенен зеленчук – това е чушката. Едно време в Европа са го отглеждали в саксии за красота и едва след години са открили, че може да се яде.

Чушката е богата на витамин В, В2, РР, А и С, калий, йод, желязо, цинк, фосфор и магнезий. Тя подобрява апетита и е добро профилактично средство срещу тромби.

Освен това предпазва от атеросклероза, защото витамин Р и витамин С, с които изобилства чушката, заедно измиват холестерола от кръвоносните съдове.

Когато ядете салата от чушки, добавете повечко зехтин, защото витамин А се усвоява от организма само в съчетание с мазнини.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати