Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Трите идеални есенни зеленчука

Трите идеални есенни зеленчука

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Трите идеални есенни зеленчука

За да не се притеснявате от липса на витамини през есента, заложете на трите най-полезни есенни зеленчука, съветват френски специалисти по храненето.

И далеч не е нужно да обръщаме внимание на думите на признати светила по здравословния начин на живот, защото нашите баби отдавна знаят кое най-важното, за да си здрав - а именно добрата храна.

Полезните продукти, които слагаме в чинията си през всеки сезон, са това което държи бодрия ни и здрав вид. Ако през есента пазарите изобилстват от зеленчуци като чушки, домати, зеле, тиква и т.н., не посягайте към салатата Айсберг.

Вижте кои са трите есенни зеленчука, които са идеални за сезонното хранене по това време на годината.

Зеле

Първият от тях е зелето. Според прочутия пътешественик Джеймс Кук то е безценно, защото няколко пъти го е спасявало от скорбут. Това се е получавало заради високото ниво на витамин С, който пази от простуди и инфекции.

Колкото и да стои в хладилника, зелето няма да загуби витамините си, защото в него има чиста аскорбинова киселина. В листата му има и редкия витамин U, който помага при язва и гастрит.

Само 100 г кисело зеле дневно ще осигури на тялото ви необходимото количество витамин С. Киселото зеле не губи своя витамин С и дори е по-полезно в това отношение от прясното.

Червено цвекло

Червено цвекло - перфектният зеленчук за есента

Следва червеното цвекло. Европейците години наред слагали в салатите листата на цвеклото и изхвърляли корена, който е най-вкусен.

Той съдържа голямо количество витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата, косата и ноктите.

Освен това в цвеклото има витамин С, витамин А и незаменими аминокиселини, цинк, йод и желязо.

Настъргано, то е идеално за салата, но е много вкусно и варено, след това обелено и нарязано във вид на гарнитура.

Освен това сокът от варено цвекло замества идеално капките за нос, а водата, в която се е варило, помага при изгаряния и пъпки.

Чушки

Дойде ред и на третия полезен есенен зеленчук – това е чушката. Едно време в Европа са го отглеждали в саксии за красота и едва след години са открили, че може да се яде.

Чушките са идеални есенни зеленчуци

Чушката е богата на витамин В, В2, РР, А и С, калий, йод, желязо, цинк, фосфор и магнезий. Тя подобрява апетита и е добро профилактично средство срещу тромби.

Освен това предпазва от атеросклероза, защото витамин Р и витамин С, с които изобилства чушката, заедно измиват холестерола от кръвоносните съдове.

Когато ядете салата от чушки, добавете повечко зехтин, защото витамин А се усвоява от организма само в съчетание с мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest