Защо лещата е здравословна?

Варена леща

Бобовите растения отдавна са известни със своите здравословни ползи за здравето на хората. Те могат да участват в направата на салати, основни ястия, солени крекери и други. Също са богати на хранителни вещества и бедни на калории. Какво по-хубаво от това?

И ако не сте сигурни в ползите, които лещата доставя на организма, убедете се сами.

Знаете ли, че лещата е много полезна за здравето на сърцето? Съдържащите се в нея фибри намаляват риска от появата на редица сърдечно–съдови заболявания. Освен това е богата на магнезий и фолиева киселина, които са важни за много органи и системи.

Магнезият подобрява кръвообращението, а оттам и преноса на кислород и хранителни вещества в тялото.

Фолиевата киселина, от своя страна, участва в преобразуването на хомоцистеина (протеин, който се приема с храната) в определени вещества, жизнено важни за организма. И ако се натрупа във високи стойности, уврежда артериите, мозъка и ДНК на човека. Също витамин В9 е много ценен по време на бременността, защитавайки малкото ембрионче от увреждания на невралната тръба.

Лещата е богата и на белтъчини. Това я прави много изкусителна храна за вегетарианците и веганите. И не само за тях, но и за привържениците на диетичното хранене. Лещата е хранителна, но бедна на калории, което я прави чудесен хранителен продукт. Една чаша варена леща съдържа само 230 калории, които засищат и доставят на организма достатъчно минерали, протеини и фибри.

Леща

Полза от похапването на това бобово растение е и способността му да регулира нивата на кръвна захар в организма. Това прави лещата много полезна храна за хора с диабет, хипогликемия и инсулинова резистентност.

Лещата подобрява и храносмилателните процеси, помага при запек или други проблеми, като Синдром на раздразнените черва.

Доказано е, че лещата дава много енергия на организма. Тя съдържа желязо, което подпомага преноса на кислород от хемоглобина.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати