Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»С 2 лева поскъпва шаранът около Никулден

С 2 лева поскъпва шаранът около Никулден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Шаран

За тазгодишния Никулден традиционният шаран ще повиши цената си с 2 лева и в търговските магазини рибата ще се предлага между 6 и 8 лева в деня на празника, пише Стандарт.

В рибарниците около Благоевград засега не се предвиждат промени в ценовите стойности на рибата. На дребно шаранът ще се продава за 5.50 лева, а на едро – 4.50 лева за килограм.

Принудени сме да не пипаме цената. Защото потреблението е свито. Хората нямат пари. Дори търговци на жива риба в София фалираха през последната година – заявяват рибарите Лидия и Никола Николови.

По-евтин тази година ще бъде толстолобът, чиято цена на килограм е паднала до 2.50 лева на едро. На дребно рибата ще се продава за около 3.50 лева за килограм.

С по-ниска цена от обикновено на благоевградските пазари ще се предлага и бял амур. Цената му на дребно ще е около 5 лева за килограм, като предимството му пред шарана е, че има по-малко кости.

Толстолоб

Изпълнителният директор на Асоциация на производителите на рибни продукти Йордан Господинов заяви пред Агенция Фокус, че ценовите стойности на шарана не би трябвало да тръгват нагоре, тъй като тази година е имало достатъчно добив.

Рибарите от страната призовават отговорните институции да проверяват качеството на рибата преди Никулден. Точно преди празника некоректни търговци масово се опитват мамят потребителите с предлаганата риба.

Във връзка с наближаващия Никулден от община Стара Загора организират истинска рибна фиеста в града. Водещ на събитието ще бъде кулинарният гуру Ути Бъчваров.

Събитието ще се проведе на площада пред сградата на общината от 11 часа.

На 6 декември заралии ще се надпреварват в категориите най-голям улов и най-вкусна рибена чорба. Ути Бъчваров, освен че ще оценява кулинарните умения на участниците, ще приготви рибена чорба по своя рецепта.

Одобрени за съревнование риби са шаран, толстолоб и сом, тежащи най-малко по 10 килограма за брой.

Въпреки че статистиките показва, че българите консумираме все по-малко риба, традиционно тя ще присъства на трапезите ни и този Никулден, макар и да не е точно шаран. А според поверието, който консумира риба с люспи на Никулден, ще се радва на пълна кесия следващата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest