Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Асафетида овкусява идеално леща и ориз

Асафетида овкусява идеално леща и ориз

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Асафетида

Асафетида е индийска подправка, извличана от корените на едноименното растение. Растението може да бъде открито във високите части на планините на Афганистан.

В Близкия Изток, Индия и Афганистан асафетида е най-високо ценената подправка. Там я наричат подправката на боговете.

Едно от неоспоримите качества на асафетидата е уникалният ѝ вкус. Добавен в ястия, той перфектно се съчетава с ароматите на лука и чесъна. След себе си екзотичната подправка оставя леко кисел оттенък.

В аюрведичната и индийска кухня асафетида е сред най-често използваните подправки. С нея най-често се овкусяват различни видове къри, леща, пилафи, ястия с основа нахут.

В комбинация със сол е перфектен дресинг за салати. У нас е слабо популярна и се използва основно за овкусяване на леща и ориз.

Друга идея за използване на асафетида, е употребата ѝ при готвене на зеленчуци като картофи, карфиол и зеле. С нея успешно се подправя елда, ориз и практически всички готвени ястия.

Тя не е претенциозна и в ястията си подхожда с други подправки като кимион, синап, лют червен пипер и джинджифил.

Леща

Асафетида се препоръчва при готвенето на трудносмилаеми храни. Поради това често влиза в традиционните индийски рецепти за повечето видове боб.

За овкусяване на ястията е достатъчно е да се използва много малко количество асафетида. Тя успешно може да замести лука и чесъна в храната, тъй като вкусът ѝ е именно комбинация между техните два аромата.

Освен като подправка, асафетида се използва и за лечение на грипни заболявания и нарушено храносмилане. Приемът ѝ доказано подобрява чревната флора и нормализира функциите на стомаха и червата.

Тя има уникалната способност да отстранява токсините. Освен това намалява стреса и успокоява нервите.

Ценителите на екзотичните традиции са на мнение, че тази известна в индийската кухня подправка има място и на българската трапеза. Това се обуславя както от вкусовите, така и от здравословните ѝ качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Емилия
Емилия
22.12.2014 02:52
Къде може да се купи?
0
0