Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте повече сладки картофи

Яжте повече сладки картофи

МаринаМарина
Джедай
15642
Сладък картоф

Сладките картофи се срещат и под името батати. Те са малко по-големи и продълговати от познатите ни и са изключително богати на витамини и минерали. Това ги прави много полезни за здравето на хората, заради което тяхната консумация става все по-широко разпространена.

Те са мощни антиоксиданти. Съдържащите се в тях антоцианини и бета каротин се борят с много заболявания.

Бета каротинът в един батат осигурява 200 % от нуждите на клетките. А той по време на храносмилателните процеси в тънките черва се превръща във витамин А, изключително важен за зрението и имунната система.

Сладките картофи са и много богати на манган. Този химичен елемент е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите в организма. Един средно голям батат осигурява 28 % от дневната доза манган за тялото.

Батат

Тези картофи съдържат и кверцетин. Той е флавоноид, който регулира и намаляваа нивата на лошия LDL холестерол. Също действат като естествен антихистамин, който се бори с алергиите.

Сладките картофи трябва да присъстват и в менюто на диабетиците, защото веществата в тях регулират нивата на кръвната захар. Съдържат и фибри, които забавят освобождаването на глюкоза в кръвта, предотвратявайки по този начин бързото ѝ повишаване.

Полезни за сърцето, батати са чудесен източник на калий и витамин В6. Калият намалява артериалното налягане, а витамин В6 е важен за разграждането на приетите протеини, както и за правилното използване на аминокиселините в тялото.

Освен това сладките картофи са богати на витамин С и витамин D. Знаем, че витамин С помага на тялото да произвежда колаген, поддържайки здрави кости и кожа. Също така подкрепя имунната система на човека и му помага да се справя по-добре със стреса в ежедневието.

А богатството на витамин D помага за доброто настроение и отново за здрави кости и стави. Похапвайте сладки картофи повече, особено през зимните месеци, когато няма много слънце. И най-хубавото е, че има много начини да се възползвате от тях в кулинарията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest