gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Празник на фасула в село Смилян тази събота

Празник на фасула в село Смилян тази събота

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Смилянски фасул
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Тази събота за 12-та поредна година в родопското село Смлиян ще се проведе традиционен празник на фасула. От селото ще почерпят всички гости на фестивала с екологично чист фасул.

Събитието ще се проведе пред читалището в селото от 12 часа, като местните производители ще приготвят фасула по родопски рецепти и ще предлагат напълно безплатно от ястията си на гостите.

Празникът на фасула в село Смилян е едно най-знаковите туристически събития за Смолянския регион, като всяка година привлича хиляди любители на родопския боб.

На ежегодния празник ще се проведат конкурси за най-добро пано, изработено от смилянски боб, и традиционен кулинарен конкурс, на който ще бъдат приготвени различни гозби от смилянски фасул. Ще бъде избран и тазгодишният носител на приза Производител на годината.

Началото на празника в Смилян е поставено през 2002 година и е свързано с най-типичния местен продукт – фасула, който е известен в цялата ни страна.

Смилянският фасул е една от емблемите на селото и неговият фестивал, който се провежда винаги в последната събота от ноември, поставя края на периода за обработка на годишната реколта.

Смилянски боб

Тази година се очаква реколтата от смилянски фасул да надмине 30 тона, коментират производители от района на Смилян пред ФермерБг.

Добивите на фасул тази година са по-добри от миналогодишната реколта, тъй като обилните дъждове са се отразили благоприятно върху развитието на боба.

Не се прогнозират обаче промени в цените от миналата година. Едрият фасул от смилянската реколта ще се продава за между 8 и 10 лева килограма, а дребния – за между 6 и 7 лева килограма.

Килограмът на едрия смилянски фасул не трябва да надвишава 10 лева, казват производители. Фермери допълват още, че масово се продават пакетиран вносен боб с фалшив етикет Смилянски или родопски фасул.

Производителите казват, че произходът на фасула може да се гарантира само чрез присъствието на оригиналния етикет на Кредитната кооперация в Смилян, която притежава запазената марка на смилянския фасул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати