Как да приготвим перфектния щолен за Коледа

Щолен

Щоленът е традиционен немски сладкиш, който се приготвя за коледните празници. Той вече е познат и у нас и все повече домакини имат желанието да го приготвят. Германските сладкари вече започнаха да приготвят сладкиша, въпреки че до Коледа има още доста време.

Всъщност щоленът може да се направи доста преди празника – ако е добре опакован, ще издържи до 45 дни, при това без изобщо да се променят вкусовите му качества, твърдят сладкарите. Според тях колкото повече време престои, толкова по-вкусен ще стана сладкишът.

За да се съхрани добре, студеният щолен хубаво се увива във фолио, след което се слага в плътен найлонов плик и се оставя някъде на сухо и студено място. Преди да дойде ред за опаковането на традиционния немски сладкиш, трябва да се снабдим с необходимите продукти и да го направим, а ето и какво ще е нужно:

Коледен щолен

Необходими продукти: 600 г брашно, 250 мл прясно мляко, 100 г захар, 7 г суха мая, 1 – 2 ванилии, сол, марципан, по 40 г бадеми и орехи, по 30 г сушени сини сливи и череши, 50 г сушени вишни, кората от мандарина и портокал, 200 г масло, което предварително е разтопено и се е охладило, пудра захар

Коледен щолен

Начин на приготвяне: Пресявате половин килограм брашно и го пресипвате в подходящ голям съд, след което към него добавяте захарта и ванилията, заедно с една щипка сол. Останалата част от брашното ще ви е нужна за омесването на сладкиша – възможно е да ви трябва и повече.

Разбърквате сухите съставки и слагате охладеното вече масло и сушените плодове, както и маята, която сте разтворили в топлото мляко и сте я оставили да шупне. След това сложете и бадемите и омесете хубаво тестото.

Следва да намажете бъдещия щолен с олио и да го оставите в голяма купа да си почине. Когато удвои обема си, можете да продължите по-нататък с рецептата – това може да отнеме час или малко повече. Всичко зависи от температурата в стаята, в която го правите.

След това разточете сладкиша и сложете в него накълцаните на ситно орехи и марципана и го оформете. Преместете го в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене и покрийте щолена с кърпа (може и с фолио). Оставете го още час, за да втаса отново.

Фурната се затопля на 180 градуса, щоленът се покрива с фолио, за да не изгори и печете между 50 минути и един час. След като е изпечен, се намазва хубаво с масло – докато е все още топъл и се поръсва много обилно с пудрата захар.

Сладкишът се остава да изстине напълно, след което се прибира, за да се съхрани за предстоящите коледни празници, когато ще го извадите и ще се насладите истински на Коледа, без да се въртите излишно около печката.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
лидия
лидия
12.12.2014 17:18
искам да попитам как се оформя разточеното тесто за коледния щолен- във вид на руло или ? Никъде не е споменато!
2
0
Раффи
Раффи
05.12.2014 10:09
Тази година мисля да пробвам. Ако някой има опит вече, може да сподели :)
2
0