Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хапването на кисело мляко ни пази от диабет

Хапването на кисело мляко ни пази от диабет

Йогурт

За да се намали опасността от развитие на диабет, е нужно да хапваме кисело мляко, твърдят американски учени. Само лъжица кисело мляко дневно помага за намаляване на риска от диабет от втори тип, пише Дейли експрес.

Проучването е дело на учени от Харвардския колеж по обществено здравеопазване. Според специалистите, които са го провели, приемането на една лъжица кисело мляко дневно или около 28 грама е свързано с 18 на сто по-малък риск от развиване на заболяването.

Предишно изследване потвърждава, че мастните киселини, магнезият и калцият, които има в млечните продукти, помагат за понижаване на опасността от диабет от втори тип.

Сегашното изследване на американците е проучило медицинската история и начина на живот на 200 хиляди души.

Според учените пробиотичните бактерии, които се съдържат в млякото, оказват благоприятен ефект на организма. За да потвърдят своите резултати, учените трябва да продължат със своите изследвания.

Кисело мляко

Все пак американските специалисти смятат, че сегашните данни са напълно достатъчни, за да се убедят хората, че киселото мляко е много полезно и трябва да се консумира ежедневно. Това се отнася най-вече за хората, които желаят да се хранят здравословно.

Според минало изследване, цитирано отново от Дейли експрес, хората, които са засегнати от диабета, трябва да се подложат на специална вегетарианска диета. По този начин те ще обърнат посоката на заболяването, твърдят отново американски специалисти, но от Медицинския институт към университета Джордж Вашингтон.

Специалистите обясняват, че консумацията на по-голямо количество зеленчуци ще подобри нивото на кръвната захар и по този начин пациентите ще се подобрят. Някои учени дори твърдят, че това може да е ключът за лечение на заболяването, но все още няма категорични изследвания, които да потвърдят това.

В други изследвания се посочва, че вегетарианският режим на хранене помага за лечението на диабет от втори тип и подобрява инсулиновата чувствителност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest