gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»БАБХ: Купувайте риба само от магазините

БАБХ: Купувайте риба само от магазините

шаран

Няколко дни преди Никулден инспектори от Агенцията по безопасност на храните съветват потребителите да купуват риба за празника само от регламентирани търговски обекти.

Експертите от Агенцията се обединяват около мнението, че купувачите у нас трябва да избягват нерегламентираните търговци, които около празника ще ги привличат с риба на по-ниски цени.

Специалистите съветват още, че преди да купувате риба, трябва добре да огледате външния ѝ вид. Качествената и прясна риба трябва да е с чиста повърхност и без наранявания.

Люспите на рибата трябва да бъдат гладки и блестящи и от нея не трябва да се носи неприятна миризма.

С наближаващия празник Никулден и засиленото предлагане на риба на пазара двата контролни органа - БАБХ и ИАРА, са обединили усилия в проверките на обектите, предлагащи риба и рибни продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Пълнен шаран

Целта на двете организации с да пресекат продажбата на риба с неустановен произход, която може да бъде опасна за консумация.

При проверките си контролните органи следят дали рибите имат документ за произход, дали се съхраняват при подходящи условия, имат ли етикет и описан срок на годност и каква е хигиената в търговския обект.

Масовите проверки на БАБХ и ИАРА вече текат в цялата страна. При установено нарушение търговецът ще бъде глобен с от 500 до 10 000 лева.

Цената на шарана към момента започва от 6 и стига до 8 лева за килограм. Но с наближаването на Никулден рибата ще поевтинява, прогнозират търговците.

За улеснение на домакините на пазара ще се предлага и вече приготвена риба, но в този случай клиентите трябва да са готови да броят около 20 лева за шаран, съобщава News7.

Около 30 лева ще ви струва шаранът за Никулден, ако го поръчате с доставка по домовете. За да привлекат клиенти някои от ресторантите ще предлагат като подарък към поръчката бутилка вино или бира.

Освен традиционния шаран за празника се очаква да се купуват още пъстърва и толстолоб, които се продават на по-ниски цени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати