Как да готвим амарант

Амарант

В древността ацтеките почитали амаранта като растение със свръхестествени сили. Какви точно са те днес никой не знае. Това е най-вече по вина на конкистадорите, които сложили край не само на специалните ритуали, които ацтеките извършвали с амарант, но се опитали да теглят чертата и на самата култура. В няколко отдалечени района на Мексико и в Андите отглеждането му продължило.

Амарантът днес е популярна храна в редица страни. У нас не е чак толкова залегнало в кулинарията традиция и е по-познато като разновидност на щир.

Рецептите с амарант са може би най-многобройните, в сравнение с други растения. Така например в Мексико от него се приготвят пуканки, които после се смесват със захарен сироп и така се превръща в сладкото изкушение, наречено „алегрия” – „щастие”.

Смляно и изпечено амарантово семе се добавя и в традиционната напитка атоле. В Перу пък питието от амарант се нарича хиха, доста подобно на бирата. Освен това и в двете страни варените или пържени листа на растението са разпространена храна.

Амарант с Гъби

Амарант се консумира и на Изток. В Индия например той присъства в почти всеки сладкиш. В Непал от него се приготвят чапати и всякакви видове брашно.

Приготвянето на амаранта е изключително лесно. За целта зърното се накисва във вода за 10-12 часа. Така хранителният му профил се запазва идеално и се превръща в страхотна добавка към мюсли.

Пуканките от амарант се приготвят като тези от царевица. Освен това културата се препоръчва за захранване на бебета, като към нея могат да се добавят сушени плодове, мед, ядки и други.

Амарант може да се прибави към всяка супа. Подходяща добавка е и за всякакви ястия с боб, леща и зеленчуци.

Пудинг с Амарант

Доста често от амарант се приготвят гарнитури. За целта се готви подобно на ориза, като търпи комбинция с всякакви продукти по избор. Така например с една част кафяв ориз и една част киноа може да се свари половин част амарант, заедно с шест части вода.

Пудинг с амарант

Необходими продукти: 2 чаши сварен амарант, 1 чаша ябълков сок, ½ чаша стафиди, ½ чаша ситно филирани бадеми, 1.5 ч. л. ванилия, сока от половин лимон, настъргана кора от един лимон, 1 щипка канела.

Начин на приготвяне: Всички съставки се изсипват в дълбок тиган. Оставят се да заврят под затворен капак. Когато това стане, огънят се намалява и се задушава за 15 минути.

Готовият пудинг се изсипва в десертни купички. Украсява се с гроздови зърна или ягоди. Изстудява се в хладилник и се поднася.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
22.01.2016 18:10
Амарант все още не съм опитвала. Струва си да опита човек!
0
0