Месопреработватели в Стара Загора работят без разрешително

Кайма

Цехът на старозагорската фирма Петраците ООД не спира да произвежда нелицензирано месни заготовки, въпреки че разрешителното на фирмата за тази дейност е отнето още през 2005 година.

Срещу завода е образувано досъдебно производство след неколкократни проверки на инспектори от БАБХ, които са установили, че месото се произвежда при ред нарушения на нормите.

Цехът за производство на месни заготовки няма разрешително за тази дейност, тъй като то е отнето след проверка на институциите през 2005 година, съобщава БТА.

Въпреки това заводът не е спирал работа и е разпространявал готовата си съмнителна продукция на пазарите, предимно в южната част на България.

Продукцията се е произвеждала при ниски хигиенни условия и при липсата на всякакъв медицински контрол. Служителите са работили без трудови договори и осигуровки. Цехът е работил през нощта, за да се избегнат проверките на БАБХ.

В средата на ноември инспекторите хващат старозагорската фирма в нелегалната дейност. Местните продукти са били иззети и насочени за екарисаж, а работата на цеха е била прекратена за втори път.

Месо

От БАХБ за връчили на дружеството протоколи за отговорно пазене на задържаното месо, както и актове за забрана на месопреработвателната им дейност.

Седмица след внезапната проверка ОДБХ – Стара Загора разпечатват фризерите с цел изнасяне на месото и неговото унищожаване.

След унищожаването на месото е получена информация, че въпреки наложените забрани, цехът отново работи и разпространява продукцията си в търговската мрежа.

На Петраците е организирана трета проверка, която този път се извършила от служители на ДАНС. След инспекцията се оказало, че цехът продължава да си работи. От фризерите на фирмата са иззети нови 3800 килограма месо, предназначени за продажба.

Работата по случая продължава, като след акцията на ДАНС в разследването се включи и Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати