Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Сварете царевица и жито за здраве на Света Анна

Сварете царевица и жито за здраве на Света Анна

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Варена царевица

На 9 декември православните християни почитат зачатието на света Анна – майката на Дева Мария, със специална обредна трапеза, на която присъстват само постни ястия.

Тъй като коледните пости приключват една на 25 декември, празникът трябва да се посрещне без храни от животински произход.

На трапезата задължително трябва да присъства варена царевица, варено жито, баница със зеле, праз с ориз и маслини за здраве особено на бременните жени, защото светицата е покровителка на бременността, раждането и родилните мъки.

Вярва се, че на днешния ден задължително трябва да се яде жито и царевица, за да бъде плодородна и богата следващата година и посевите да порастат. От житото и царевицата трябва да бъде раздадено, за да имаме по-големи успехи.

Според поверието на този ден бременните жени не трябва да работят, за да родят по-леко. Тези, които са станали майки, също не трябва да се захващат с работа, за да бъдат здрави децата им.

Тъй като света Анна е покровителка и на брака, на днешния ден неомъжените жени могат да гадаят кога ще се омъжат. Те трябва да поставят в гърне, пълно с вода, клонки от вишна или ябълка и ако до Нова година те са покълнали, това е знак за скорошна сватба.

В поверието се казва, че по първия човек, който прекрачва прага на дома, може да се познае каква ще е следващата година. Ако е здрав, годината ще бъде плодородна и обилна, ако е болен – няма да се радваме на богата реколта.

Денят на света Анна се обединява със следващите християнски празници – свети Спиридон, който се чества на 12 декември, и свети пророк Даниил, който се отбелязва на 17 декември.

Трите празника се свързват с женското начало и се празнуват като преход към новия годишен цикъл, заради което се спазват ритуали за плодородие и успех. На свети Спиридон и свети Даниил жените трябва да омесят колаци и да ги раздадат за здраве и благополучие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати