gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»По-скъпа трапеза за Бъдни вечер тази година

По-скъпа трапеза за Бъдни вечер тази година

Бъдни вечер

Тази година традиционната софра за Бъдни вечер ще ни струва по-скъпо от обикновено. С най-завишени цени са сушените плодове и ядките, показва проверка на Всеки ден.

Вдигането на цените около най-големите празници в календара е традиционно за нашите пазари, но тази година най-засегнати са продуктите, които трябва да присъстват на трапезата ни за 24 декември.

Компотите от сушени плодове ще са златни тази година, оплакват се потребители. Пакети от по 300 грама вече се продават по 5 лева по столичните пазари.

Ядки

Лошата реколта от плодове тази година се отрази на техните стойности в посока нагоре. Почти двойно по-скъпи са ягодите. Поскъпнали са и сушените сини сливи, ябълките, кайсиите, черешите и стафидите.

Миксът от сурови ядки на Женския пазар стига 20 лева, а само преди седмици същият е струваше не повече от 16 лева. Плавното покачване при цените на ядките се наблюдава още с началото на Коледните пости, когато постещите задължително купуват повече ядки от обикновено.

С по-високи цени е и задължителният фасул за трапезата на Бъдни вечер. Килограм боб от производител струва около 5 лева, а смилянският фасул по пазарите на дребно е между 10 и 12 лева.

По-евтин е вносният китайски и индийски боб, но той се вари по-дълго, от което набъбват сметките за ток.

Киселото зеле, от което се приготвят зелевите сарми за нощта срещу Коледа, също е с по-висока цена. В търговските обекти цената му стига 5 лева за килограм.

Боб

И тиквата за задължителния тиквеник на Бъдни вечер е с по-високи предколедни цени. Белите тикви се предлагат за 70 стотинки на килограм, а цигулките – за 1 лев.

За разлика от храните, които са по-скъпи, алкохолът преди празниците ще е на промоция.

Още от Никулден шишето ракия падна под 10 лева, като качествените марки към момента се предлагат за около 8 лева. Хубава бутилка бяло или червено вино може да си купите за около 7 лева, а бирата дори е по-евтина, като 2-литровите бутилки се предлагат за около 2 лева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати