Забраняват трансмазнините, ако докажат вредата им

Пазаруване

Тези дни в сила влизат новите европейски изисквания за етикетите. В тях се изисква алергените в храните да се изписват на цветен фон или с различен шрифт.

В приетия закон не става ясно дали опасните вещества трябва да се изписват в менюто на заведенията, в които се сервират.

Ако това не се направи, другият възможен вариант е на видно място да се сложи табло с информацията, относно състава на храните. До момента собствениците на ресторантите все още не са наясно как да постъпят, за да изпълнят заръките на закона.

Друга новост ще е и големината на буквите при изписването на алергените. Те трябва да са най-малко 1.2 мм. Дори опаковката да е по-малко от 80 кв. см, буквите трябва да са най-малко 0.9 мм.

Когато продуктът е още по-малък – до 10 кв. см, производителите се задължават да обозначат наименованието, съставките, които предизвикват алергии и непоносимост, нетно количество, както и срок на годност на продукта.

Пазаруване в Магазин

При неправилно етикиране, производителите ще подлежат на санкции. Така например извън закона в момента попадат търговските вериги, които все по-често предлагат собствени храни.

Те са с т.нар. бели марки, но на този етикет липсва графата „производител”. И изобщо - при неправилно етикетиране и несъответствие на предоставената информация, отговорност носи хипермаркетът, дори производителят да е друг.

До момента само за говеждото и телешкото месо има изискване за предоставяне на информация за произход на храните. От 1 април 2015 година такива ще има и за свинско, пилешко, месо от дребен рогат добитък – овце и кози.

Друг е случаят с трансмазнините. За тях все още не е взето общо решение в Брюксел. Но ако се докаже по неоспорим начин, че те са вредни, страната ни ще подкрепи забраната за използването им при производството на храни.

Българската агенция по безопасност на храните застава зад приетите изисквания и ще следи за прилагане на новите предписания за етикетиране на стоките.

В първите месеци проверяващите няма да налагат глоби и актове, а само ще пишат предписания, за да могат производителите да се ориентират в новата ситуация.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати