Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни ястия с бок чой

Вкусни ястия с бок чой

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
ястия с бок чой

Все по-често от цял свят в нашите магазини пристигат екзотични плодове и зеленчуци, за които дори не сме и чували. Такъв е и случаят с бок чой.

Това не е вид бойно изкуство, а свежо китайско зеле, крехко и хрупкаво. С него най-често се приготвят типични китайски ястия. В следващите редове вижте някои вкусни ястия с бок чой:

Бок чой със сусам

Необходими продукти: 500 г бок чой (измито и разполовено), 1 с.л сусам, 1-2 с.л олио или зехтин, 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 с.л корен от джинджифил, обелен и нарязан на ситно, 3 стръка зелен лук, нарязани на малки парченца, 2 с.л. оризов оцет, 1 и ½ с.л соев сос, 2 ч.л сусамово олио, 1 ч.л захар.

Начин на приготвяне: Сусамът се запича за 2-3 минути в тиган с незалепващо покритие. Вади се от тигана.

В тигана се загрява 1 с.л. олио. В него се пускат стръкчетата зеле на един ред, с разреза на долу. Задушават се за 2 минути и се обръщат. Задушават се още 2 минути и се вадят от тигана. Оцетът се смесва със соевия сос, сусамовото олио и захарта.

Останалата мазнина в тигана се загрява. В нея се изсипват чесънът, джинджифилът и зеленият лук. Задушават се за 1-2 минути. Добавя се сместа от оцет и соев сос. Готви се на силен огън, докато сместа започне да се сгъстява, около 1 минута.

Към полученото се прибавят половинките зеле със срязаната страна надолу. Готвят се до покриване с глазурата, около половин минута, обръщат се и се готвят още половин минута. Парчетата зеле се поставят в голяма чиния, поръсват се със задушените чесън, джиндифил и лук и сусама.

как да готвим ястия с бок чой

Печени крехки листа Бок Чой

Необходими продукти: 450 г бок чой, 2 с.л. чист зехтин, половин ч.л. морска сол, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер.

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 градуса. Бок чой се измива добре и се подсушава с хавлиена кърпа.

Бок чой се поръсва със зехтин, сол и пипер. Разбърква се с ръце, докато покрие всички части равномерно.

Листата бок чой се нареждат на хартия за печене, така че да не се допират. Пекат се за 7-10 минути.

Риба с ориз и бок чой

Необходими продукти: 2 с.л. захар, 1 с.л. сусамово олио, 3 скилидки чесън, счукан, 3 с.л. рибен сос, 150 г филета от сом (или друга сладководна риба), нарязани на парчета, 4 стръка зелен лук, нарязан на парчета, 2 глави китайско зеле, бейби бок чой, смлян черен пипер, едро накъсан кориандър.

Начин на приготвяне: Захарта се смесва с 1 с.л. вода в гювеч или керамичен съд. Варят се на силен огън, до получаване на карамелен цвят. Добавят се олиото и чесъна. Готви се около минута. След това се прибавя рибеният сос и 1/2 ч.ч. гореща вода.

Парчетата сом се поставят в получената смес. Покриват се хубаво. Гювечето се затваря, а огъня се намаля до среден. Оставя се да къкри 5 минути.

Капакът се отваря. Добавя се зелето и се покрива отново. Огънят се увеличава и се готви 5 минути. По същия начин се прибавя и зеленият лук отгоре, като се оставя да се готви още 5 минути, докато се сгъсти сосът.

Вкусното ястие с бок чой се украсява с кориандър и се поднася със задушен ориз или франзела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest