Новите правила при етикирането на храните

Етикети на храните

Според новите европейски правила за етикирането на храните алергените трябва да бъдат написани върху цветен фон, с шарени букви или с различен шрифт от останалата информация.

В новия закон обаче не става ясно дали е необходимо опасните вещества да бъдат изписвани в менютата на заведенията или трябва да се сложи табло с нужната информация на достатъчно видно място. Това са и причините собствениците на заведения да не знаят какво да направят.

Големината на буквите, с които ще бъдат изписвани алергените, трябва да бъде поне 1.2 мм. В случай че опаковката е по-малко от 80 кв.см, височината на буквите не може да бъде по-малка от 0.9 мм.

При повърхност на опаковката 10 кв.см изискването е потребителите да бъдат информирани само за някои данни. Това са наименованието на продукта, съставките, които биха могли да предизвикат алергии, нетното количество на стоката и срокът ѝ на годност.

В новите правила ясно е посочено, че при неспазването им производителят ще носи отговорност. Напоследък много често търговските вериги предлагат различни видове стоки под собствени марки – така наречените бели марки. Много често върху техните етикети няма никаква информация кой е производител.

За всякакви несъответствия върху етикета, отговорност ще носят от магазините, независимо от това, че производителят е друг. Ново е и изискването да се предоставя информация за произхода на храните.

Пилешко

На този етап подобни изисквания има само за говеждото и телешко месо, но от 1 април 2015 годин такава информация ще трябва да се дава и за другите видове меса – овче, козе, пилешко и свинско месо.

Промени ще има и при продаването на храна по интернет – срокът на годност на поръчката, която прави клиентът, трябва да се съобщи, преди договорът да бъде извършен. На този етап от Брюксел не са взели решение по какъв начин ще се изписват трансмазнините на етикетите на храните.

Ако се докаже, че тези мазнини са вредни, страната ни ще подкрепи забраната за тяхното използване при производството на храни. От Българската агенция по безопасност на храните заявяват, че ще дадат известно време на производителите, преди да започнат да налагат глоби.

Професор Пламен Моллов, който е директор на агенцията, споделя, че ще се правят проверки, свързани с новите изисквания, но е нормално да се даде някакво време на производителите. Той обяснява, че този период ще бъде около два – три месеца, в които няма да се налагат актове и глоби на нарушителите, а ще се пишат само предписания.

Професор Моллов е убеден, че този период е напълно достатъчен компромис от страна на Българската агенция по безопасност на храните. Новите изисквания за етикирането на стоките влязоха в сила в края на миналата седмица.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати