gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Сбогуваме се с родните домати и ябълки

Сбогуваме се с родните домати и ябълки

Ябълки

Родната реколта през годините многократно се е доказвала на пазара, не само с качество, но и с вкус. Сред емблематичните за българското земеделие продукти са вкусните ни ябълки и домати.

От предстоящата година обаче кулинарните изкушенията като ябълков щрудел, ябълков пай, компот и сладкото от ябълки ще се правят от вносни плодове. Същата съдба ще сполети и лютеницата, шопската салата и туршиите, за които български домати просто няма да има.

За жалост, през 2015 година се очаква родните ябълки и домати да не присъстват на родния пазар, прогнозират овощари. Оказва се, че средствата за бранша са намалени за сметка на животновъдството.

Това превръща българската реколта в неконкурентна на пазара, заяви Николай Колев от Съюза на дунавските овощари, цитиран от ВсекиденКом.

Според специалиста българската реколта не може да се пребори с полската, която се явява доста сериозен конкурент. Става ясно, че полските ябълки се продават за 16 стотинки на килограм, а килограм картофи излиза 4 стотинки.

Зеленчуци

По думите на Колев някои от фермерите вече са изгубили надежда и са предприели унищожаване на овощните си градини, като планират да стартират друго производство.

Ето така става ясно, че от следващата календарна година ще можем да избираме сред богато разнообразие от чуждестранна реколта, тъй като сергиите ще бъдат залети от вносни плодове и зеленчуци, за които само можем да предполагаме при какво условия са произведени и какво точно съдържат.

В останалите европейските държави се предоставят средства за брой дръвчета, а също и за площ, на която се стопанисват плодовете и зеленчуците. У нас нещата са различни и финансите не само, че не носят печалба, но не стигат дори за покриване на направените разходи, жалват се хора от бранша.

Очаква се скоро пазарният дял на родната реколта, който за миналата година е само 2 процента на вътрешния пазар, да падне на 0, смята Николай Колев. По думите му оттук насетне българинът ще си хапва родни плодове и зеленчуци, само ако си ги отглежда сам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати