Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Плащаме по 70 лева за пуйка, отгледана у нас

Плащаме по 70 лева за пуйка, отгледана у нас

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Пуйка

Печената коледна пуйка е сред любимите ястия на немалко нашенци. Оказва се обаче, че за да се сдобием с качествено пуешко месо, ще трябва да отделим немалка сума. Това удоволствие ще ни струва към 70 лева, сочи проверка на НовинарБг.

В случай че купувачите държат да похапнат за празниците птица, отгледана в българска ферма, те ще трябва да заплатят по 7 лева за килограм живо тегло. Обикновено пуйките, отглеждани с такива цели, тежат по десетина килограма. Някои стопани се съгласяват да намалят цената на бройката, но при положение че купувачът си тръгне с повече от една птица. По тази причина някои любители на пуешкото се комбинират с близки, за да получат намаление.

Иначе с пуйка можете да се сдобиете и от някоя хранителна верига. В този случай обаче няма да сте наясно при какви условия е отглеждано животното. Освен това месото ще е замразено. Предлаганите на пазара пуйки в момента най-често са от Франция. Стойността им възлиза на по 5-5.70 лева за килограм.

Същите вериги ще ви предложат за почти 5 лева на килограм охладена пуешка подбедрица с кожа. За по 12 лева на килограм пък в немалко супермаркети се предлагат и петлета. Ако не ви се занимава да избирате пуйка и да я приготвяте, имате възможност да закупите от хипермаркетите печена пълнена пуйка за 45 лева на бройка.

Печено Прасенце

Независимо от по-примамливите цени на вносните птици българинът явно държи на качеството, тъй като предпочита да си закупи продукта от производителя. В по-малките търговски обекти също се опитват да привлекат клиентела с промоционални оферти.

От бакалиите са намалили цените на някои пилешки пържоли. Това определено ще се понрави на нашенците, които предпочитат пилешкото месо, тъй като се приготвя по-бързо от пуешкото, пък и са си свикнали с него. Освен това излиза и по-изгодно от останалата мръвка.

Освен пилешко месо по празниците нашенецът си хапва и свинско. Става ясно, че свинските пържоли от бут например излизат 7.60 лева за килограм. За малко прасенце, тежащо 13 килограма пък, ще трябва да броите по 10 лева на килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest