Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За ползите от похапването на праскови

За ползите от похапването на праскови

МаринаМарина
Джедай
15642
Праскови

Прасковите са много богат източник на редица ценни за здравето на човека вещества. Те съдържат изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти, които са нужни за поддържане здравословното състояние на очите, кожата, бъбреците и изобщо за целия организъм.

Те са много сочен и вкусен плод, който е страхотна добавка към различни десерти, плодови салати, пайове.

Прасковите са богати на антиоксиданти и са полезни за превенция от злокачествени заболявания. Проучвания показват, че те забавят растежа на раковите клетки на гърдата. Също съдържащите се в тях ликопен и лутеин защитават дебелото черво от хронични заболявания, както и от злокачествени такива на белия дроб.

Ликопенът е пигмент, който придава червения цвят на много плодове и зеленчуци. Лутеинът, от своя страна, се съдържа в зелените листни зеленчуци. И двата каротиноида имат антиоксидантна функция.

Богати на калий, прасковите са много полезни и за сърцето. Този елемент регулира артериалното налягане и намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Нормалните нива на калий в тялото поддържат и здравето на бъбреците.

Сушени праскови

Прасковите регулират перисталтиката и благодарение на алкалните си състваки те се борят активно с храносмилателните проблеми. А фибрите в тях изчистват организма от вредните вещества.

Различни изследвания посочват тези плодове като средство за превенция от очни заболявания. Прасковите са чудесен източник на бета каротин - съединение, което подхранва очите, защитавайки ги от навлизане в тялото на вредните свободни радикали.

Също прасковите са и чудесен начин за предпазване от надебеляване. Те са бедни на калории и са с много богато съдържание на важни хранителни вещества, което ги прави добър избор за всяко меню.

Консумацията им се отразява положително и върху кожата. Благодарение на съдържащия се в тях витамин С прасковите забавят стареенето на кожата и намаляват темпа на образуване на бръчки.

Макар и извън сезона, тези плодове и в сушен вид са богати на полезни съставки и могат да участват в приготвянето на редица вкусни кулинарни изкушения като:

- сладкиши с праскови;

- сладко от праскови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest