Пълним празничната трапеза с ГМО продукти?

Празнична трапеза

За никого не е тайна, че честването на коледните и новогодишните празници е свързано със спретване на богати трапези. По време на зимните пиршества бобът, зелето, ряпата, морковите, тиквата и картофите са неизменна част от менюто на нашенеца. Но когато нямаме възможност да си произведем сами тези продукти, ни се налага да ги закупуваме от пазара.

Плодовете и зеленчуците, които се предлагат там обаче, не само че не са отгледани от нас, но и подозрително много напомнят на ГМО производство.

Оказва се, че посрещаме празниците с възголям чесън, гигантски гръцки портокали и турски моркови, които също са със забележителни размери. От своя страна продавачите обясняват, че са закупили продукцията от борсата, където пък им казвали, че плодовете и зеленчуците са внесени от южните ни съседки Турция и Гърция, пише Флагман.

Изглежда кризата не се е отразила особено на тамошните фермери, които са успели да отгледат продукция, която може да попадне сред рекордите на Гинес. За българските домакини остава загадка как са произведени гигантският чесън и портокалите, достигащи размери на кокосови орехи.

ГМО

За тях обаче не остават незабележими други факти - а именно, че плодовете са сухи, доста кисели, с малко сок. Но отвън те изглеждат просто чудесно. На фона им българските картофи могат да се загубят.

Същите характеристики с лекота могат да се препишат и на други вносни плодове и зеленчуци, които слагаме на празничната трапеза. Морковите изглеждат огромни, но са твърди, без вкус и сухи. За тях се говори, че са обработени със специален препарат, така че да могат да останат свежи повече време.

Доматите на пазара също не са български. Те са произведени в Македония. Чушките пък са пристигнали чак от Латинска Америка. Плодовете, които ни се предлагат, са отгледани в редица страни, само не и у нас. Всъщност български се оказва само някои ябълки и тикви. Чуждестранни остават праз и дори орехите.

Остава въпросът какво точно съдържат всички тези забележителни моркови, чушки, чесън и домати. Независимо от опасността обаче те да са пълни с нитрати или просто да са ГМО производство, хората продължават да ги купуват, тъй като нямат голям избор.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати