Пластмасовите прибори увреждат бъбреците ни
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пластмасовите прибори увреждат бъбреците ни

Пластмасовите прибори увреждат бъбреците ни

Пластмаса

Хората, които често ядат храна от пластмасови съдове, вредят на бъбреците си, категорични са учени от Тайван. За своето изследване специалистите са разделили доброволци на две отделни групи. Едната група участници са консумирали супа от керамични съдове, а другата група са се хранили в пластмасови чинии.

В началото на проучването всички участници в проучването са давали урина за изследване – преди да започнат да се хранят и два часа след като са приключили.

Три седмици по-късно, участниците и от двете групи отново са дали урина, за да се провери как им се е отразило храненето в пластмасови и керамични чинии. Учените са категорични, че храненето в пластмасовите съдове е опасно за здравето на хората.

Участниците, които са похапвали храната от керамични съдове, са имали двойно по-малко количество меламин, за разлика от онези, чиято храна е била сервирана в пластмасови чинии.

Специалистите обясняват, че меламинът се използва в производството на пластмасовите изделия. За него е известно, че увеличава опасността от образуване на камъни в бъбреците.

Пластмасовите изделия отделят по-голямо количество от това вещество, когато в чиниите има топла храна или такава с голяма киселинност, допълват учените.

Бъбреци

Покрай новогодишните и коледните празници, темата за храненето и пиенето на алкохол е много актуална. Въпреки постоянните напомняния от различни специалисти в областта, българите отбелязват празниците с богати трапези, отрупани с различни видове храни.

Освен многото видове храни, на масата има и няколко вида алкохолни напитки.

И ако щедрото похапване ще продължи едва няколко дена по празниците и след това хората възстановяват нормалния си ритъм, при консумацията на алкохол нещата лесно могат да излязат от контрол.

Специалистите твърдят, че човек може много лесно да се пристрасти към алкохолните напитки и чашката да се превърнe в ежедневен спътник. Един от най-честите признаци, които подсказват, че сте прекалили с алкохола, е честото посещаване на тоалетната посред нощ.

Освен това при прекаляване с алкохолните напитки се наблюдава трудно заспиване – много често при приемане на голямо количество алкохол, човек не успява да заспи. А дори и да успее лесно да се унесе в дрямка, сутринта не се чувства бодър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Това статия за пластмасовите прибори или за алкохола е?
0
0