gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени от БАН: Пийте ракия за здраве

Учени от БАН: Пийте ракия за здраве

Ракия със салата

Ракията е полезна за здравето ни, категорични са учени. Изследването е съвместно между специалисти от Берн и Копенхаген, Медицинския университет в София, както и учени от БАН.

Ракията е напитка, която е събрала милиони почитатели, а вероятно след потвърждението на специалистите ще събере още повече фенове.

В нея се съдържат редица съставки, които помагат на организма да бъде здрав. Учените отбелязват, че алкохолната напитка е много полезна за метаболизма. Съставките, които има в нея, успяват да стимулират отделянето на ензими и стомашни сокове и по този начин хранителните съставки се усвояват по-бързо от организма.

Стомашните неразположения също ще бъдат решени с помощта на българската алкохолна напитка – достатъчно е да изпивате по около 50 до 70 грама ракия вечер, съветват учените. Те са убедени, че напитката може да помогне и за поддържането на теглото.

Редовната консумация на обичаната от българите ракия ще помогне за работата на сърцето, като стимулира кръвообращението.

Ракия

Не на последно място, напитката може да облекчи болките във врата и гърба, както и мигрена и главоболие. Уловката тук е, че за да бъде полезна за организма, ракията трябва да се пие в умерени дози. Според специалистите, които са провели проучването, човек не бива да прекалява – максимумът, който може да си позволите, е до 100 грама за ден.

Все пак, ако сте прекалили и снощи сте консумирали повече от напитката, учените съветват на следващата вечер просто да пропуснете. В крайна сметка става дума за алкохол и не бива да не се прекалява, защото по-големите количества могат да имат негативни последствия за организма.

Столетникът Петко Ангелов от карловското село Столетово също е убеден, че ракията е полезна за организма. Роденият през 1915 година мъж споделя, че няма никакви сериозни болести, има завиден слух и през пролетния сезон съвсем сам копае градинката пред дома си.

Обича да си пийва ракийка всеки ден и да се заговаря с хората, които минават по улицата, където е неговата къща. Според Петко има една единствена рецепта за дълголетие – да правиш добрини на хората, да се трудиш умерено и да живееш живота си спокойно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марина
Марина
25.03.2016 17:44
Полезна е в рамките на нормалното. Особено домашната :)
3
2